Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.
Lesdag 1 Kennismaken met elkaar, de docenten en de opleiding (opbouw en programma)
Na de kennismaking starten we meteen met een intro over coachen en onze aanpak. Hierna ga je zelf aan de slag met allerlei coachingsvaardigheden. Je zelfreflectie en de feedback die je hierop krijgt, vormen de eerste input op je leercontract. Dit geldt ook voor de andere onderdelen van bewegen en voeding op deze dag. Het leercontract is een rode draad tijdens de opleiding en daagt je uit om goed te formuleren ‘wat je komt halen’ tijdens de opleiding.
Na de intro over voeding verzamel je allerlei parameters over jezelf, zoals je middelomtrek, BMI en BRAVO-thema’s. Het beweeggedeelte gaat over richtlijnen voor bewegen en allerlei trainingsprincipes. Je doet de UKK wandeltest om je hartslag (conditie) te meten. Tijdens de opleiding werk je met een studiemaatje; dit maatje kies je tijdens deze eerste dag.
Lesdag 2 Wat voor eter ben jij?
Je coacht een collega-student op wat voor soort eter hij of zij is en je ontvangt je eerste feedback op jouw manier van coachen. Verder ga je aan de slag met het werken met eetdagboeken en het berekenen van energiebehoefte en -procenten. Bij het onderdeel bewegen krijg je een intro over de ASCM (standaarden), de aerobe capaciteit en energiebronnen. Ook leer je hoe verzuring werkt. Je leercontract is al in conceptfase. Waarschijnlijk roept het vragen op over jezelf als coach. Hierop coacht je collega-student je.
Lesdag 3 De eerste veranderingen bij jezelf
Je werkt nu met je leercontract. Wat zijn de eerste veranderingen die je opmerkt? Je hebt ook het eet- en beweegdagboek van je maatje bestudeerd. Wat valt je daarin op? Wat zijn de juiste vragen voor je coachee en wat zijn de valkuilen voor de leefstijlcoach?
Ook leer je meer over vetten, eiwitten, mineralen, vitamines etc. Wat moet je met al die kennis? Wat hoor je te weten als leefstijlcoach? Ondertussen ben je met je eigen training begonnen. Wat zijn je ervaringen? Je maakt een trainingsplan aan de hand van een casus. We werken in de opleiding veel met feedback. Het op een goede manier geven van feedback is een belangrijke coachingsvaardigheid. Ondertussen heb je de Kolb-test gedaan en feedback gekregen over jouw favoriete leerstijl en krijg je suggesties hoe je deze kunt gebruiken t.b.v. je professionele ontwikkeling.
Lesdag 4 Testen
Een leefstijlcoach kan ook fysieke testen afnemen. Hier besteden we een halve dag aan. Wat voor testen zijn er en hoe werken ze? Wat zijn de eenvoudige testen die de coachees zelf kunnen toepassen? Natuurlijk komt ook het werken met een hartslagmeter aan bod. Je hebt zelf met een hartslagmeter een intervaltraining uitgevoerd. Met coachen ga je aan de slag met de vraag achter de vraag. Wat is er nu werkelijk aan de hand? Welk gedrag wil de coachee liever niet onder ogen zien? Je krijgt vandaag de opdracht om met je maatje een voedings- en beweegplan te maken aan de hand van een casus.
Lesdag 5 Weerstand
Je bent samen met je maatje aan de slag gegaan met het voedings- en beweegplan. Welke lastige zaken kom je tegen? Er is een aantal berekeningen die je moet kunnen maken als leefstijlcoach. Het berekenen van de VO2max is er één van. Verder ga je aan de slag met omgaan met weerstand. Hoe kun je dat oppakken als leefstijlcoach? We gaan het oefenen. Hierna besteden we aandacht aan Fartlek-training als complete, goedkope en leuke manier van bewegen.
Lesdag 6 De mindfulle coach
Vandaag krijg je het examen voor module 1. Het is de bedoeling dat je er thuis aan werkt en binnen 3 weken inlevert. Je maakt een beweeg-, voedings- en coachplan voor een casus. Daarnaast schrijf je een reflectieverslag over je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit examen mag je maximaal twee keer herkansen. In de les komt ons cardiovasculairsysteem en de invloed van trainen aan bod en is er aandacht voor mindfulness. Je maakt kennis met de verschillende technieken en onderzoekt wat mindfulness jou als coach kan brengen.