Cursus voeding voor zorgprofessionals
In deze online cursus voeding voor zorgprofessionals leer je de principes van de voedingsleer. Je leert wat gezonde voedingsgewoontes zijn, hoe je gewoontes kunt veranderen en je leert beoordelen of een voeding volwaardig is, je weet ook wanneer je je patiënt moet doorverwijzen naar een diëtist of andere zorgverlener, bijvoorbeeld bij ernstige voedingsproblemen of verstoord eetgedrag.
Gezond eten is misschien wel de belangrijkste pijler van een gezonde leefstijl. Je kunt er relatief snel en veel gezondheidswinst door boeken. Overschakelen naar een gezonder eetpatroon kan voor je patiënten betekenen dat het gewicht gemakkelijker op peil blijft, dat bloeddruk en bloedvetten verbeteren, dat ze energieker worden en bijvoorbeeld darmklachten verminderen. Iemand die gezonder gaat eten, voelt zich vaak beter en fitter.
Veel voordelen dus! Maar overschakelen naar gezond eten is lang niet voor iedereen gemakkelijk. Juist rond voeding zijn er vaak hardnekkige gewoontes, overtuigingen, verleidingen en soms ook gebrek aan kennis. Gezonder willen eten en afvallen zijn de meest voorkomende redenen om naar een sportschool, diëtist, gewichtsconsulent of leefstijlcoach te gaan. Veel mensen verwachten dan dat ze een standaard voedingsplan of dieetadvies krijgen. Maar dat is vaak niet afdoende. Wat je wilt bereiken bij je patiënt is bewustwording, nieuwe kennis en het veranderen van gewoontes. Je patiënt gaat aan de slag met het stap voor stap aanpassen van het voedingspatroon. Het draait daarbij om het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes die blijvend zijn.
In deze online cursus voeding voor zorgprofessionals leer je in 6 lessen de principes van de voedingsleer. Je leert wat gezonde voedingsgewoontes zijn, hoe je gewoontes kunt veranderen en je leert beoordelen of een voeding volwaardig is, je weet ook wanneer je moet doorverwijzen naar een diëtist of andere zorgverlener, bijvoorbeeld bij ernstige voedingsproblemen of verstoord eetgedrag.
Doelgroep
- Praktijkondersteuners die hun patiënten beter willen motiveren tot gezonder eetgedrag
- Zorgverleners die meer kennis van voeding willen hebben zoals verpleegkundigen en praktijkondersteuners.
Wat leer je?
Je leert met de on-demand E-learning cursus voeding voor zorgprofessionals:
- wat gezond eten is
- welke voedingsrichtlijnen er zijn in de wereld (in grote lijn)
- wat in grote lijnen de Richtlijnen goede voeding zijn
- wat de Schijf van Vijf is en de piramide van PuurGezond
- waarom onbewerkt eten beter is dan bewerkt eten
- wat de NOVA-indeling is
- hoe voedselkeuzes tot stand komen
- welke verschillende eetstijlen er zijn
- hoe de spijsvertering werkt
- hoe je de energiebalans berekent;
- wat eiwitten, vetten en koolhydraten zijn en
- welke rol ze vervullen in de voeding en in je lichaam
- welke vitamines en mineralen er zijn
- hoe je voedingskundig een eetdagboek kunt beoordelen;
- wat een goed eetritme is en wat de rol van vasten kan zijn
- wat het mediterraan dieet is, DASH,
- wat het oerdieet is en de Blue Zones zijn
- hoe je etiketten leest
- wat je eigen visie is op voeding.
- wanneer je doorverwijst naar andere zorgprofessionals
- hoe je herkent wanneer je doorverwijst
- met veel praktijkopdrachten
Programma
De 6 lessen
- Les 1 Wat is gezond eten
- Les 2 Onbewerkt eten + Voedingsgedrag
- Les 3 Spijsvertering en energiebalans
- Les 4 De Macronutriënten
- Les 5 De Micronutriënten
- Les 6 Eten kiezen en aanpak overgewicht
Studiebelasting
- E-learning 35 uur
Iris van Vugt
Praktische informatie
12 punten bij NvvPO en 12 punten bij V&VN
E-learning 35 uur
€ 95,00 vrijgesteld van btw
Docent
Karine Hoenderdos
Waarom de Academie?
Sinds 2011 de eerste en de meest ervaren opleider op de thema’s coaching, gedragsverandering en leefstijl
Dé meest innovatieve opleider voor HBO en WO op gebied van coaching en leefstijl
Praktische opleidingen en trainingen met een stevige wetenschappelijke basis en betrokken docenten