2-Daagse training
Metabole disfunctie voor leefstijlcoaches

Startdata:
26 september 2025
Locatie:
Duur:
2 dagen
Studiebelasting:
24 uur
Investering:
€ 594,-
Accreditatie:
24 studiepunten
  • Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

In het kort

Doel van de training

Het wordt steeds duidelijker dat leefstijl en de juiste voeding dé behandeling zijn bij diabetes type 2. Vaak kan de ziekte worden omgekeerd en medicijngebruik worden afgebouwd. Maar er zijn veel meer leefstijlgerelateerde aandoeningen die ontstaan door metabole disfunctie. Om die reden hebben we de hoog gewaardeerde training ‘Diabetes voor leefstijlcoaches’ omgezet in een nog zinvollere training.

In deze tweedaagse training Metabole disfunctie voor leefstijlcoaches leer je alle ins en outs van het nieuwe begrip metabole disfunctie en het ontstaan van veel verschillende aandoeningen, fysiek en mentaal. Daarnaast gaan we dieper in op diabetes type 2 en hoe je daarmee omgaat als leefstijlcoach. Want het is belangrijk om te weten dat iedere interventie, of het nu voeding is of bewegen, effect heeft op de medicatie bij diabetes.

Wat is jouw rol en met welke andere professionals krijg je te maken? Je krijgt niet alleen meer kennis maar ook de tools om deelnemers aan de GLI of je individuele coachees enthousiast te maken om metabool gezonder te worden. En daarnaast hopen we je enthousiast te maken om samen te werken met andere zorgprofessionals in de leefstijlaanpak van metabole disfunctie.

Doelgroep

Leefstijlcoaches, leefstijlartsen

Inhoud van de cursus

Dag 1:

Ochtend

Yvo Sijpkens: metabole disfunctie – fysiologie en pathologie

Middag
Marieke de Witt en Yneke Kootstra: hoe ga je in gesprek over metabole disfunctie met je coachees (en je netwerk) en de leefstijlinterventies voor metabole disfunctie

Hoe ziet je netwerk er uit en met wie wil je gaan samenwerken? Wie heb je nodig? Hoe maak je een plan om je netwerk te enthousiasmeren?

Dag 2:

Ochtend
Marieke de Witt: Diabetes type 2

Middag

Marieke de Witt, Yneke Kootstra: je netwerk, GLI, wijkgerichte aanpak en andere initiatieven

Leerdoelen

Begrijpen en herkennen van metabole disfunctie

1. De deelnemer kan duidelijk uitleggen wat metabole disfunctie en het metabool syndroom inhouden, inclusief de onderliggende processen (insulineresistentie en sluimerende ontsteking).

2. De deelnemer kan de verschillende symptomen en risicofactoren van metabole disfunctie benoemen en herkennen.

3. De deelnemer kan uitleggen hoe metabole disfunctie in verband staat met chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, dementie, Parkinson, migraine en PCOS.

4. De deelnemer kan een basale inschatting maken van de aanwezigheid van insulineresistentie aan de hand van vragen en eenvoudige meetwaarden (zoals buikomvang, bloeddruk).

5. De deelnemer begrijpt de belangrijkste laboratoriumwaarden (zoals glucose, triglyceriden, HDL-cholesterol, HbA1c, CRP) voor het bevestigen van metabole disfunctie en kan dit helder aan cliënten uitleggen.

Leefstijlinterventies en coaching bij metabole disfunctie

6. De deelnemer weet dat iedere interventie effect kan hebben op de medicatie.

7. De deelnemer kan cliënten motiveren en begeleiden bij het verminderen van ultrabewerkte voeding en begrijpt de relatie met metabole disfunctie en ontsteking.

8. De deelnemer is in staat om cliënten praktische adviezen te geven over het verminderen van koolhydraatconsumptie

9. De deelnemer begrijpt hoe therapeutische koolhydraatbeperking werkt.

10. De deelnemer kan uitleggen hoe koolhydraten, glycemische lading en insulinepieken samenhangen.

11. De deelnemer het effect van het verminderen van het aantal eetmomenten en begrijpt het effect hiervan op metabole gezondheid.

12. De deelnemer kan cliënten begeleiden in het verbeteren van beweging en fysieke activiteit ter verbetering van insulinegevoeligheid en verlaging van ontstekingswaarden.

13. De deelnemer begrijpt hoe stress, slaapkwaliteit, roken en alcoholgebruik metabole disfunctie beïnvloeden en kan dit bespreken met cliënten om gedragsverandering te stimuleren.

14. De deelnemer kan uitleggen hoe milieuverontreiniging en blootstelling aan schadelijke stoffen verband houden met metabole disfunctie en kan praktische tips geven om blootstelling te verminderen.

15. De deelnemer kan cliënten met metabole disfunctie begeleiden naar een duurzame gedragsverandering.

16. De deelnemer ervaart hoe glucoseregulatie werkt met eigen leefstijl door het gebruik van een glucosesensor

17. De deelnemer heeft zijn netwerk in kaart gebracht en weet door te verwijzen waar nodig naar de betrokken zorgprofessionals.

Meer lezen

Lees vooral het artikel wat Yvo Sijpkens en Jaap Versfelt hebben geschreven voor Stichting Je Leefstijl als Medicijn.

Data en tijden

Dag 1: 26 september 2025

Dag 2: 10 oktober 2025

Tijden 9:30 – 16:30

Praktische informatie

24 studiepunten bij de BLCN/KABIZ

24 uur

  • 12 contacturen.
  • 12 uur zelfstudie.

€ 594,00 Btw vrijgesteld

Inclusief uitgebreid lunchbuffet, kruidenwater, koffie en thee.

Docent
Nicole Philippens

Nicole, docent beweging: “De studenten aan de Academie vormen een heel bijzonder publiek: ze hebben verschillende achtergronden en leeftijden, zijn kritisch, heel leergierig, gemotiveerd en gretig. Dat vraagt wat van je als docent én je krijgt er veel voor terug. Ook maakt de onderlinge interactie de lessen altijd bijzonder levendig. Voor mij is het een feestje om hier docent te zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik zo help om het beroep van leefstijlcoach op de kaart te zetten.”

Werkervaring

Nicole geeft workshops en trainingen over leefstijl gerelateerde onderwerpen. Daarnaast is ze docent aan diverse onderwijsinstanties en organisaties. Ook is Nicole vanaf de start betrokken als leefstijlcoach bij de uitvoering van het CooL-project. Nicole was jarenlang actief als wedstrijdatleet op de lange afstand. Tegenwoordig doet ze, naast hardlopen, aan zwemmen, fietsen en windsurfen. Ook is ze jeugdatletiektrainer.

Opleidingen

TU bedrijfskunde, leefstijlcoach, runningtherapeut, atletiektrainer Werkzaam als: onderzoeker, zelfstandig leefstijlcoach en docent. Ook is Nicole mede-eigenaar van het expertisecentrum leefstijlinterventies en van de gecombineerde leefstijlinterventie CooL. Daarnaast doet Nicole promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leefstijl en slaap. www.leefstijlinterventies.nl
Lees verder

Docent
Yneke Kootstra

Yneke, directeur en docent voeding: “Toen ik als coach werkte voor het tv-programma De Afvallers van SBS6, zag ik hoe effectief het is om in kleine stapjes mensen weer zelfvertrouwen te geven: dat ze het zelf kunnen en dat van de bank afkomen de grootste eerste stap is. Maar er was geen opleiding voor deze integrale aanpak die mensen zelf verantwoordelijk leert maken voor hun eigen leefstijl. Inmiddels heeft de Academie niet alleen veel enthousiaste studenten opgeleid, maar heb ik de leukste collega’s die ik me kan wensen.” In haar vrije tijd is Yneke graag buiten. Wandelen met de hond of mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug.

Opleidingen

Humane Voeding (Wageningen University & Research) Werkzaam als: voedingskundige, leefstijlprofessional, auteur (o.a. Het Koolhydraatdilemma), docent en directeur AVLEG en lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV)
Interviews
Interview voor VSG: Interview Yneke Kootstra buurtsportcoach magazine 2024
Podcasts
Esoterra - Yneke Kootstra over voeding  Fiets de Podcast - Hoe vind je als fietser de balans tussen te veel of te weinig eten De Balanskliniek - De rol van voeding bij (mentale) gezondheid Healthy you Happy you - Yneke Kootstra over migraine en de keto-aanpak  
Lees verder

Boeken
Het Koolhydraatdilemma

Met een goed eetpatroon voel je je beter en presteer je beter. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar wat is een goed eetpatroon? En welke prestatie wil je verbeteren? Met het boek Het Koolhydraatdilemma kun je jouw eetpatroon beter afstemmen op wat jíj wilt bereiken. Want het wordt tijd dat we niet meer slaafs voedingshypes volgen, maar snappen dat een eetpatroon er per individu anders uit moet zien. Het koolhydraatdilemma gaat vooral in op de keuze voor koolhydraten, omdat deze veel invloed hebben op je fysieke en mentale prestaties: heb jij veel of juist weinig koolhydraten nodig om tot een topprestatie te komen? De meeste topwielrenners en trainers laten je geloven dat je véél koolhydraten moet eten. Maar is dat wel zo? En wat zijn de voor- en nadelen van heel veel koolhydraten eten? Het boek wil je inspireren om meer te spelen met je eten. Meer spelen om te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet, en meer spelen om je stofwisseling flexibeler te maken. Met zulke ‘metabole flexibiliteit’ wordt vaak bedoeld dat je gemakkelijker kunt switchen tussen het verbranden van koolhydraten en vet. Maar dit boek gaat je leren dat het nog veel flexibeler kan! Met deze kennis maak je gefundeerde voedingskeuzes en kan je onderzoeken wat diverse eetstijlen met je doen. Het leert je ook waarom je boven de 35 niet meer het eetpatroon van jonge topsporters moet imiteren. En wat maakt dat drie keer per dag eten beter is voor de meeste mensen dan tussendoortjes toevoegen. Het is geen boek dat jou gaat vertellen wat je moet doen. Maar leef jij nu op stapels boterhammen, bananen en winegums en vul je je bidons altijd met sportdrank? Dan wil het je zeker laten nadenken over je voedingskeuzes en over hoe jij je voeding kunt optimaliseren. Om doelen als een betere gezondheid of betere prestaties te bereiken. Aan alle keuzes die je maakt, zitten voor- en nadelen en deze worden in Het koolhydraatdilemma zoveel mogelijk voor je op een rijtje gezet. Yneke Kootstra, de auteur van Het koolhydraatdilemma, is voedingskundige, directeur van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid en schrijft voor het magazine Fiets over duursport en voeding. Ze heeft jarenlang sporters begeleidt waaronder veel triatleten en (top)wielrenners die hun vetverbranding wilden verbeteren.  
29,95

Locatie
Ede - Horapark

Bennekomseweg 41, 6717 LL Ede, Nederland
Lees verder

Waarom de Academie?

Sinds 2011 de eerste en de meest ervaren opleider op de thema’s coaching, gedragsverandering en leefstijl

Dé meest innovatieve opleider voor HBO en WO op gebied van coaching en leefstijl

Praktische opleidingen en trainingen met een stevige wetenschappelijke basis en betrokken docenten

Aanmelden en contact

Meld je direct aan

Op deze website vind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66.

Aanbevolen producten

Boeken
Het Koolhydraatdilemma

Met een goed eetpatroon voel je je beter en presteer je beter. Daar valt geen speld tussen te krijgen. Maar wat is een goed eetpatroon? En welke prestatie wil je verbeteren? Met het boek Het Koolhydraatdilemma kun je jouw eetpatroon beter afstemmen op wat jíj wilt bereiken. Want het wordt tijd dat we niet meer slaafs voedingshypes volgen, maar snappen dat een eetpatroon er per individu anders uit moet zien. Het koolhydraatdilemma gaat vooral in op de keuze voor koolhydraten, omdat deze veel invloed hebben op je fysieke en mentale prestaties: heb jij veel of juist weinig koolhydraten nodig om tot een topprestatie te komen? De meeste topwielrenners en trainers laten je geloven dat je véél koolhydraten moet eten. Maar is dat wel zo? En wat zijn de voor- en nadelen van heel veel koolhydraten eten? Het boek wil je inspireren om meer te spelen met je eten. Meer spelen om te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet, en meer spelen om je stofwisseling flexibeler te maken. Met zulke ‘metabole flexibiliteit’ wordt vaak bedoeld dat je gemakkelijker kunt switchen tussen het verbranden van koolhydraten en vet. Maar dit boek gaat je leren dat het nog veel flexibeler kan! Met deze kennis maak je gefundeerde voedingskeuzes en kan je onderzoeken wat diverse eetstijlen met je doen. Het leert je ook waarom je boven de 35 niet meer het eetpatroon van jonge topsporters moet imiteren. En wat maakt dat drie keer per dag eten beter is voor de meeste mensen dan tussendoortjes toevoegen. Het is geen boek dat jou gaat vertellen wat je moet doen. Maar leef jij nu op stapels boterhammen, bananen en winegums en vul je je bidons altijd met sportdrank? Dan wil het je zeker laten nadenken over je voedingskeuzes en over hoe jij je voeding kunt optimaliseren. Om doelen als een betere gezondheid of betere prestaties te bereiken. Aan alle keuzes die je maakt, zitten voor- en nadelen en deze worden in Het koolhydraatdilemma zoveel mogelijk voor je op een rijtje gezet. Yneke Kootstra, de auteur van Het koolhydraatdilemma, is voedingskundige, directeur van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid en schrijft voor het magazine Fiets over duursport en voeding. Ze heeft jarenlang sporters begeleidt waaronder veel triatleten en (top)wielrenners die hun vetverbranding wilden verbeteren.  
29,95

Boeken
Boek Heel je Hoofd

Een voorproefje van het boek 'Heel je Hoofd': Heel je hoofd_inkijkpagina's Dr. Georgia Ede is een Amerikaanse psychiater. Opgeleid aan Harvard en gespecialiseerd in voedings- en metabole psychiatrie. Ze was één van de eerste psychiaters die op voeding gebaseerde therapieën aanbood als alternatief voor psychiatrische medicatie. Dr. Ede spreekt internationaal over voedingswetenschap en psychiatrie en ontwikkelde het eerste en enige medisch erkende ketogene dieet bij psychiatrische aandoeningen. In Het heel je hoofd laat Georgia Ede ons zien waarom bijna alles wat we denken te weten over hersengezonde diëten achterhaald is.      
30,00

E-Learnings
E-learning Ketogeen voor iedereen

Het ketogene dieet of ketodieet is bezig aan een opmars. Sommige mensen doen het af als een hype. Maar uit steeds meer onderzoek en casusbeschrijvingen blijkt dat het meer is dan een fijne manier om af te vallen.
Hier willen we je niet alleen de voor- en nadelen van het ketodieet bespreken maar je ook uitdagen om het zelf te proberen. Zo leer je niet alleen wat het praktisch inhoudt. Maar ook wat het bijvoorbeeld voor je cliënten/patiënten zou kunnen doen.
Met deze E-learning kun je je niet alleen goed voorbereiden maar ga je in eigen tempo ook echt zelf 'ketogeen':
- stappenplan
- dagmenu's
- recepten
- ook voor vegetariers
- tips en trucs
Wanneer je de E-learning aanschaft dan kun je starten op je account van deze site via deze link. De E-learning staat dan onderaan.
49,00

Boeken
Brain Energy

Brain Energy van Christopher M. Palmer,  de Nederlandse uitgave is binnen enkele weken toe aan een herdruk. En niet zomaar. Brain Energy biedt een revolutionaire kijk op psychische klachten. Bekijk ook de 4-daagse training Metabole aanpak bij psychische en neurologische aandoeningen.
25,00
× Hoe kan ik je helpen?