In het kort
Doel van de training
Het wordt steeds duidelijker dat leefstijl en de juiste voeding dé behandeling zijn bij diabetes type 2. Vaak kan de ziekte worden omgekeerd en medicijngebruik worden afgebouwd. Maar er zijn veel meer leefstijlgerelateerde aandoeningen die ontstaan door metabole disfunctie. Om die reden hebben we de hoog gewaardeerde training ‘Diabetes voor leefstijlcoaches’ omgezet in een nog zinvollere training.
In deze tweedaagse training Metabole disfunctie voor leefstijlcoaches leer je alle ins en outs van het nieuwe begrip metabole disfunctie en het ontstaan van veel verschillende aandoeningen, fysiek en mentaal. Daarnaast gaan we dieper in op diabetes type 2 en hoe je daarmee omgaat als leefstijlcoach. Want het is belangrijk om te weten dat iedere interventie, of het nu voeding is of bewegen, effect heeft op de medicatie bij diabetes.
Wat is jouw rol en met welke andere professionals krijg je te maken? Je krijgt niet alleen meer kennis maar ook de tools om deelnemers aan de GLI of je individuele coachees enthousiast te maken om metabool gezonder te worden. En daarnaast hopen we je enthousiast te maken om samen te werken met andere zorgprofessionals in de leefstijlaanpak van metabole disfunctie.
Doelgroep
Leefstijlcoaches, leefstijlartsen
Inhoud van de cursus
Dag 1:
Ochtend
Yvo Sijpkens: metabole disfunctie – fysiologie en pathologie
Middag
Marieke de Witt en Yneke Kootstra: hoe ga je in gesprek over metabole disfunctie met je coachees (en je netwerk) en de leefstijlinterventies voor metabole disfunctie
Hoe ziet je netwerk er uit en met wie wil je gaan samenwerken? Wie heb je nodig? Hoe maak je een plan om je netwerk te enthousiasmeren?
Dag 2:
Ochtend
Marieke de Witt: Diabetes type 2
Middag
Marieke de Witt, Yneke Kootstra: je netwerk, GLI, wijkgerichte aanpak en andere initiatieven
Leerdoelen
Begrijpen en herkennen van metabole disfunctie
1. De deelnemer kan duidelijk uitleggen wat metabole disfunctie en het metabool syndroom inhouden, inclusief de onderliggende processen (insulineresistentie en sluimerende ontsteking).
2. De deelnemer kan de verschillende symptomen en risicofactoren van metabole disfunctie benoemen en herkennen.
3. De deelnemer kan uitleggen hoe metabole disfunctie in verband staat met chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, kanker, dementie, Parkinson, migraine en PCOS.
4. De deelnemer kan een basale inschatting maken van de aanwezigheid van insulineresistentie aan de hand van vragen en eenvoudige meetwaarden (zoals buikomvang, bloeddruk).
5. De deelnemer begrijpt de belangrijkste laboratoriumwaarden (zoals glucose, triglyceriden, HDL-cholesterol, HbA1c, CRP) voor het bevestigen van metabole disfunctie en kan dit helder aan cliënten uitleggen.
Leefstijlinterventies en coaching bij metabole disfunctie
6. De deelnemer weet dat iedere interventie effect kan hebben op de medicatie.
7. De deelnemer kan cliënten motiveren en begeleiden bij het verminderen van ultrabewerkte voeding en begrijpt de relatie met metabole disfunctie en ontsteking.
8. De deelnemer is in staat om cliënten praktische adviezen te geven over het verminderen van koolhydraatconsumptie
9. De deelnemer begrijpt hoe therapeutische koolhydraatbeperking werkt.
10. De deelnemer kan uitleggen hoe koolhydraten, glycemische lading en insulinepieken samenhangen.
11. De deelnemer het effect van het verminderen van het aantal eetmomenten en begrijpt het effect hiervan op metabole gezondheid.
12. De deelnemer kan cliënten begeleiden in het verbeteren van beweging en fysieke activiteit ter verbetering van insulinegevoeligheid en verlaging van ontstekingswaarden.
13. De deelnemer begrijpt hoe stress, slaapkwaliteit, roken en alcoholgebruik metabole disfunctie beïnvloeden en kan dit bespreken met cliënten om gedragsverandering te stimuleren.
14. De deelnemer kan uitleggen hoe milieuverontreiniging en blootstelling aan schadelijke stoffen verband houden met metabole disfunctie en kan praktische tips geven om blootstelling te verminderen.
15. De deelnemer kan cliënten met metabole disfunctie begeleiden naar een duurzame gedragsverandering.
16. De deelnemer ervaart hoe glucoseregulatie werkt met eigen leefstijl door het gebruik van een glucosesensor
17. De deelnemer heeft zijn netwerk in kaart gebracht en weet door te verwijzen waar nodig naar de betrokken zorgprofessionals.
Meer lezen
Lees vooral het artikel wat Yvo Sijpkens en Jaap Versfelt hebben geschreven voor Stichting Je Leefstijl als Medicijn.
Data en tijden
Dag 1: 26 september 2025
Dag 2: 10 oktober 2025
Tijden 9:30 – 16:30
Praktische informatie
24 studiepunten bij de BLCN/KABIZ
24 uur
- 12 contacturen.
- 12 uur zelfstudie.
€ 594,00 Btw vrijgesteld
Inclusief uitgebreid lunchbuffet, kruidenwater, koffie en thee.
Docent
Nicole Philippens
Werkervaring
Nicole geeft workshops en trainingen over leefstijl gerelateerde onderwerpen. Daarnaast is ze docent aan diverse onderwijsinstanties en organisaties. Ook is Nicole vanaf de start betrokken als leefstijlcoach bij de uitvoering van het CooL-project. Nicole was jarenlang actief als wedstrijdatleet op de lange afstand. Tegenwoordig doet ze, naast hardlopen, aan zwemmen, fietsen en windsurfen. Ook is ze jeugdatletiektrainer.Opleidingen
TU bedrijfskunde, leefstijlcoach, runningtherapeut, atletiektrainer Werkzaam als: onderzoeker, zelfstandig leefstijlcoach en docent. Ook is Nicole mede-eigenaar van het expertisecentrum leefstijlinterventies en van de gecombineerde leefstijlinterventie CooL. Daarnaast doet Nicole promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp leefstijl en slaap. www.leefstijlinterventies.nl
Docent
Yneke Kootstra
Opleidingen
Humane Voeding (Wageningen University & Research) Werkzaam als: voedingskundige, leefstijlprofessional, auteur (o.a. Het Koolhydraatdilemma), docent en directeur AVLEG en lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV)Interviews
Interview voor VSG: Interview Yneke Kootstra buurtsportcoach magazine 2024Podcasts
Esoterra - Yneke Kootstra over voeding Fiets de Podcast - Hoe vind je als fietser de balans tussen te veel of te weinig eten De Balanskliniek - De rol van voeding bij (mentale) gezondheid Healthy you Happy you - Yneke Kootstra over migraine en de keto-aanpak
Boeken
Het Koolhydraatdilemma
Waarom de Academie?
Sinds 2011 de eerste en de meest ervaren opleider op de thema’s coaching, gedragsverandering en leefstijl
Dé meest innovatieve opleider voor HBO en WO op gebied van coaching en leefstijl
Praktische opleidingen en trainingen met een stevige wetenschappelijke basis en betrokken docenten