Dwarse visie
Nog niet zo lang geleden had ik een wat dwarse visie op eten als leefstijlprofessional. Ik vond de aandacht voor de specifieke voedingskeuzes vaak overdreven. En dat is toch bijzonder voor iemand die de studie voeding en gezondheid in Wageningen heeft gedaan. Te veel eten leek me schadelijker dan de verkeerde dingen eten.*
Zeurpieten
Dat maakte ook dat ik veel mensen, met name vrouwen, vaak een beetje zeurderig vond over hun eten. Ook al omdat het vermijden van gluten, koemelk, rood vlees, peulvruchten of nachtschadeplanten vanwege vermeende allergieën meestal leek ingegeven door weer een nieuwe voedingsgoeroe die je van je overtollige kilo’s zou verlossen.
Zelf de grootste zeur
En nu ben ik zelf de grootste zeur geworden sinds ik ketogeen eet. Ik doe dit omdat ik daarmee geen zware medicijnen hoef te slikken tegen migraine.** Het leuke van een ketogeen dieet is dat je de therapietrouw kunt meten in je bloed. Je bent in ketose of niet en dat kun je zien door je bloedwaarden te prikken. Dat hoef ik inmiddels niet meer. Ik voel of ik goed zit want ik voel me veel beter sinds ik in ketose ben. En dat maakt het ook heel eenvoudig om het ketogene dieet vol te houden.
Gezonder dan ooit
Dat maakt dat ik ruim anderhalf jaar geen pasta, rijst, brood, veel fruit en andere koolhydraatrijke voedingsmiddelen eet. Zo blijf ik onder een minimale hoeveelheid koolhydraten per dag die mij in ketose houden. Helemaal prima. En ik eet gezonder dan ooit. Minder alcohol, minder snacks en koek.
Lastig
Maar mijn omgeving vindt het soms lastig:
Soms lief: “Wil je op mijn verjaardag als cadeau met mij een taartje eten?”
Soms heel bot: “We hebben niks voor je, kun je misschien wat van de pizza schrapen?”
In de kroeg: “Jezus, sinds wanneer doe je zo moeilijk?”
De kennis: “Knap hoor, maar wanneer stop je ermee?”
De vriendin: “Ik durf je niet uit te nodigen om bij me te komen eten, het klinkt zo ingewikkeld.”
Of: “Maar je hoeft toch helemaal niet af te vallen?”
En: “Ja, dat kan ik ook, jij eet alleen de lekkere dingen!”
En bij voedingscollega’s en artsen veel misverstanden:
“Het is toch helemaal niet bewezen dat het werkt?”
“Op de lange termijn is het schadelijk!”
“Je loopt zo gigantisch veel tekorten op.”
“En wat ga je volgend jaar voor dieet doen?”
“Ben je niet bang voor ketoacidose?”
Picky eater
Maar ik weet hoe ik zelf tot voor kort dacht en reageerde. Ik probeer dan ook met geduld uit te leggen waarom ik nu zelf een ‘picky eater’ ben. En dat maakt dat steeds meer mensen in mijn omgeving aangestoken worden door mijn enthousiasme en het ook enkele weken gaan ‘proberen’. De opmerking van mijn zoon was dan ook laatst heel wijs, “Misschien moet je ook eens wat nadelen noemen, dat is geloofwaardiger.”
Webinar ketodieet
Dus ik nodig je van harte uit voor het webinar op 11 oktober waarin ik graag uitleg wat het ketodieet inhoudt en wat de voor en nadelen zijn. Het is met name interessant voor leefstijlcoaches, leefstijlartsen en andere in leefstijl geïnteresseerde zorgprofessionals.
*Omgedraaid is het méér waar: De goede dingen eten voorkomt dat je te veel eet.
** Het ketogeen dieet is al 80 jaar zeer goed onderzocht tegen epilepsie maar blijkt bij veel meer aandoeningen te werken. Van neurologische aandoeningen tot leefstijlgerelateerde ziekten.