Met het diabetesmedicijn metformine kun je als bijwerking een beetje afvallen. Onderzoekers zijn er nu achter hoe dat komt. Metformine slikken bij diabetes maakt dat je meer van het molecuul Lac-Phe aanmaakt. Een molecuul wat je ook aanmaakt als je intensief sport!
Krantenkoppen zaaiden verwarring door te noemen dat diabetesmedicatie hetzelfde effect zou hebben als fysieke inspanning. Tja. Zo gaat dat in medialand.
Lac-Phe en sporten
Maar hoe zit dat nou met dat stofje lac-phe, metformine en sporten? Degenen die af en toe een stukje fietsen of hardlopen kennen het effect van intensief sporten. De eerste tijd na de training, meestal niet langer dan een uur, heb je dan minder trek. Wanneer je intensief sport maak je de stof lactaat aan die vaak in verband wordt gebracht met verzuring en vermoeidheid omdat je van lactaat melkzuur kunt vormen. Er wordt echter getwijfeld of dat wel klopt en dat maakt dat lactaat onterecht een slechte reputatie heeft.
Lactaat als prikkel
Lactaat is namelijk ook een signaalstof en geeft de spieren juist een prikkel om zich aan te passen aan het intensieve sporten. Bijvoorbeeld door meer mitochondriën te maken. Dit zijn de energiefabriekjes in je cellen. Meer mitochondriën betekent dat er meer energie beschikbaar komt. Deze prikkel zorgt er ook voor dat er meer bloedvaatjes naar je spieren gemaakt worden. Je gaat dus als je beter wordt niet minder lactaat maken, maar je lijf past zich aan waardoor je lactaat efficiënter kunt verbranden.
Lactaat en intensief sporten
Lactaat speelt ook een positieve rol in ontstekingen, wondgenezing, het leerproces, je geheugen en heeft dus ook invloed op je hongergevoel. Wanneer wielrenners lang en rustig fietsen dan heeft dat geen effect op hun hongergevoel. Maar dit effect is er wel als ze intensieve sprintjes gaan trekken en dus meer lactaat produceren. Lactaat kan namelijk met het aminozuur phenylalanine reageren en het zogenaamde ‘Lac-Phe’ vormen. De stof die je dus ook ziet toenemen wanneer je metformine slikt.
Lac-Phe en honger
Bij muizen leidt het inspuiten met Lac-Phe tot minder honger en dikke muizen vallen na inspuiting af door inspuiting met dit verzadigingshormoon. Het is alsof het lichaam eerst de lactaat wil opruimen voordat er weer gegeten hoeft te worden. Helaas werkt de toename van Lac-Phe bij mensen maar tijdelijk. Hoe dat bij de toename van Lac-Phe bij diabetesmedicatie zit, wordt vast verder onderzocht. In ieder geval is de toename van Lac-Phe bij het slikken van metformine onvergelijkbaar met de vele andere gunstige effecten van sporten en bewegen op de gezondheid.
Top 3 bij diabetes
De top 3 van effecten van sporten en bewegen bij diabetes:
– Betere energiebalans en minder glucosepieken bij bewegen na de maaltijd
– Grotere insulinegevoeligheid tot 48 uur na bewegen
– Bewegen is stressverlagend en daardoor weer positieve effecten op laaggradige ontsteking en buikvet
En, belangrijk, voor bovenstaande effecten hoef je niet intensief sprintjes te trekken 🙂
Yneke