• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Lekker eten hoeft niet duur te zijn. Het vraagt tijd, creativiteit en de kennis om met minimale middelen een lekkere maaltijd te maken die goedkoop en gezond is. Maar goed. Dat kan ik wel roepen maar ik heb voldoende in mijn portemonnee om mijn koelkast gevuld te houden!

Om die reden zijn initiatieven zoals in de Utrechtse wijk Overvecht een mooi voorbeeld hoe je de boodschap wel laat landen….

In de Utrechtse wijk Overvecht kookt Cybille Latour (48) elke twee weken samen met buurtbewoners onder de noemer Blik & Pot, een sociaal kookinitiatief dat gezond én goedkoop eten toegankelijk wil maken. In mei won Latour de Ab Harrewijn Prijs voor haar inzet, veerkracht en ondernemerschap. Haar motivatie komt voort uit eigen armoede-ervaring én haar werk als thuisbegeleider, waar ze zag hoe lastig het is voor cliënten om rond te komen en toch gezond te eten. “Je moet alleen weten hoe,” zegt Latour.

De maaltijden zijn eenvoudig, betaalbaar en voedzaam. Zo bestaat het menu op deze dag uit een variant op het Indiase gerecht paratha, met platbrood, gekruide aardappelpuree, groenten en gepluisde kip. Door slim te koken, bijvoorbeeld kip na het koken uit elkaar te trekken, weet Latour met minimale middelen toch een voedzame maaltijd op tafel te zetten.

De groep deelnemers is klein maar hecht. De meesten komen niet alleen voor het koken, maar vooral voor het sociale contact. Mensen zoals Meini (78) en Ineke (68) zijn trouwe bezoekers. Vanwege fysieke beperkingen of het ontbreken van een geschikte keuken koken zij thuis nauwelijks. Ook Mariska (en haar schaar) helpen graag zittend mee.

Toch blijft het lastig om nieuwe deelnemers aan te trekken: de drempel is voor velen hoog, ondanks de open uitnodiging en publiciteit. Latour merkt dat mensen wel interesse tonen, maar uiteindelijk niet komen opdagen. Dat is jammer, want de nood is groot. In Overvecht zijn armoede en schulden aan de orde van de dag. Veel bewoners maken gebruik van de voedselbank.

Hoewel veel vrouwen thuis nauwelijks meer koken, vinden ze via dit soort initiatieven toch een vorm van gezamenlijke zorg en gezelligheid. Ze eten meerdere keren per week samen op verschillende plekken in de wijk. Latour speelt daarop in: met het prijzengeld van 5.000 euro wil ze starten met het bereiden van ‘prepmaaltijden’ — gezonde kant-en-klaarmaaltijden die ze samen met buurtgenoten maakt, bedoeld voor mensen die echt niet meer zelf kunnen koken.

De kracht van Blik & Pot zit niet alleen in het koken zelf, maar in de menselijke verbinding, gedeelde verhalen en praktische oplossingen tegen voedselarmoede. Zoals Adriana zegt: “Je woont met elkaar. Als we allemaal een beetje meebewegen, dan kom je een heel eind.”

Bron: Volkskrant 7 juni 2025

Wil jij meer leren over wijkgerichte aanpak? Bekijk onze E-learning die in samenwerking met diverse deskundigen is samengesteld.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

Online
Online cursus goede voeding

In deze online Basiscursus Voeding leer je de basisprincipes van voedingsleer en hoe je gezonde eetgewoontes kunt ontwikkelen en behouden. Je ontdekt hoe je gewoontes kunt veranderen, beoordeelt of een voeding volwaardig is, en leert wanneer je moet doorverwijzen naar een diëtist of andere zorgverlener bij ernstige voedingsproblemen. Gezond eten is een cruciale pijler van een gezonde leefstijl en kan leiden tot verbeterde bloeddruk, meer energie, betere darmwerking, en een gezondere huid en haar. De cursus richt zich op het aanleren van blijvende, gezonde gewoontes die je cliënten helpen zich beter te voelen en er beter uit te zien.