• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

‘Door keto voel ik me meer mezelf’

In een paar maanden tijd viel Joan Avé ruim 30 kilo af. De E-learning Ketogeen voor iedereen van de Academie Coaching en Leefstijl leverde haar meer op dan een ander lichaam. ‘Ik sta nu ín het leven.’

Joan Avé is altijd ‘een stevige tante’ geweest. Maar wel een sportieve stevige tante. Haar leven draaide om sport. Ze deed aan atletiek en hardlopen, liep een marathon, had haar eigen hardloopwinkel en werkte onder andere als atletenmanager. Door allerlei veranderingen in haar werk en leven zocht Joan troost in eten. ‘Eind verleden jaar was mijn BMI 36. Toen wist ik: dit moet anders.’

Waarom koos je voor de E-learning Ketogeen voor iedereen?

“Ik heb al vaker allerlei diëten gevolgd – met wisselend succes- maar had eigenlijk altijd iemand nodig die me bij de hand nam. Een ‘stok achter de weegschaal’. Dit keer wilde ik het zelf doen en een verandering in mijn leefstijl aanbrengen: gewicht verliezen, gezonder worden. Zonder honger. Ik las enthousiaste verhalen van Yneke Kootstra op linkedin over ketogeen eten en zag dat ze een eindejaarsaanbieding had voor haar online cursus. Die startte op 7 januari, maar ik had in de eerste week meteen ketosticks gekocht – (red: daarmee kun je meten of je in ketose bent) – en ben alvast begonnen met minder koolhydraten te eten. En toen de cursus eenmaal was gestart, ging het allemaal heel snel. Binnen een paar weken was ik inderdaad in ketose, en vlogen de kilo’s er af, zonder dat ik was gaan sporten. Per week steeds ongeveer 1,5 a 2   kilo, na10   maanden woog ik 30 kilo minder. En dat is nu nog steeds zo.”

Hoe bevalt de keto-manier van eten je?

“Heel goed! Ik heb geen honger gehad en ook geen last gehad van de ketogriep. Heel fijn trouwens dat de cursus begint met veel theorie en uitleg, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat alle wetenschappelijke principes zijn. Dat heeft mij enorm gestimuleerd om al die veranderingen ook echt door te voeren. Ik heb eerst m’n ontbijt aangepakt. Zwarte koffie met ghee en MCT olie om 9 uur, en daarna kwark met rood fruit en zaden om 11. Een heel verschil met de croissants die ik gewend was om even snel onderweg te scoren. Toen dat goed ging ben ik ook lunch en avondeten gaan veranderen.”

Wat eet je dan nu met het ketodieet?

“Eigenlijk bijna altijd hetzelfde: als lunch een koolhydraatarme wrap met heel veel groenten erop of een salade, en ’s avonds een roerbak van champignons, spinazie met tomaatjes en courgette. Verveeld nooit, is snel. En tot m’n verbazing vind ik al die groenten ook echt lekker. Ik heb altijd gezegd:’ ik wou dat ik net zo van sla kon genieten als van chocola’ maar ik denk dat m’n smaakpapillen veranderd zijn. Neem champignons. Die lustte ik nooit. Nu vind ik ze echt lekker. Niet alleen in die roerbak, ook los, met peper, zout en boter. Dat heeft me denk ik nog wel het meest verbaasd over het keto-eten: dat we niet bang zijn voor vet. Ben ik zelf sowieso nooit geweest, maar ik vind die houding een verademing. Mijn goede voornemen voor komend jaar is om meer te gaan variëren met recepten. Ik heb het boek  Het Koolhydraatdilemma van Yneke al op m’n nachtkastje liggen – daar staan ook veel recepten in.”

Hoe voel je je nu na een jaar?

“Anders. Beter. Pas nu ik zoveel minder weeg, merk ik wat eigenlijk altijd het effect was van die extra kilo’s. Mijn knieën doen geen pijn meer. Ik stap soepeler de auto in en uit. Maar vooral mentaal ben ik een ander mens. Vroeger dempte ik onplezierige gevoelens met troosteten. Drie snickers op een dag, bijvoorbeeld. Dan voelde ik me weer even fijn. En als ik niet at, had ik mezelf aangeleerd om m’n gevoel zo goed mogelijk uit te schakelen. Terugblikkend was ik best numb. Het is niet alsof ik een of andere zombie was, hoor. Maar ik voel me nu zoveel beter en helder. Actiever. Alerter. Ik sta meer aan, meer bewust, midden ín het leven. Dat komt allemaal door de keto leefstijl. Die gaat veel verder dan alleen anders eten. Ik vind het makkelijker om gezonde keuzes te maken, bijvoorbeeld ook in hoe ik met stress omga. En ik ben veel meer gaan wandelen en hoop volgend jaar weer te gaan hardlopen. De ketoleefstijl heeft echt deuren geopend.”

Wat is er nog meer veranderd door de ketogene leefstijl?

“Ik heb mijn sociaal leven weer een beetje terug. Als je zo zwaar bent, dan ben je niet heel trots op jezelf. Zit je het liefst binnen, met de gordijnen dicht. Nu ben ik veel tevredener over wie ik ben. Niet dat ik mij voor mezelf schaamde, maar ik vind nu bijvoorbeeld sneller een outfit waar ik me goed in voel als ik met vriendinnen op stap ga!”

Hoe is het nu met je zin in zoet in ketose?

“Oja, ik ben en blijf een zoetekauw – maar ik heb het niet meer zo nodig als voorheen. In m’n kwark en koffie doe ik soms slagroom gezoet met erythritol en ik eet iedere dag een stukje 90% chocola. Dat zou ik vroeger niet zoet genoeg gevonden hebben. Ook voor zoete verleidingen geldt: ik sta nu veel steviger in m’n schoenen. Ik kan makkelijk voorbij de chocoladecroissants lopen zonder ze te kopen. Naast mijn baan werkte ik elke zaterdag als vrijwilliger bij een hele gezellige kringloop waar ik nog vaak kom. Daar is altijd taart. En dat neem ik ook altijd, maar dan nu een stukje van 4 x 4 centimeter. Daar geniet ik optimaal van. Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik geen hele punt mocht, had ik dat erg vervelend gevonden. Nog zoiets: patat. Ik eet dat nog steeds elke week, maar dan een portie van 75 gram. Vroeger nam ik een heel grote bak. Mét een kaasoufflé en kroketten. Die switch kost me weinig moeite. Ook als ik uit eten ga weet ik inmiddels wat ik kan bestellen. Wel de hamburger, niet het broodje. Gek eigenlijk, het kan lijken alsof je bij keto heel veel niet mag. Maar het heeft mij juist vrijheid opgeleverd.”

Vrijheid door keto: hoe bedoel je dat?

“ Ik ben bevrijd van alle suikers en kunstmatige voedingstoffen  die ik jaren heb genomen.  Dat was ook allemaal onderdeel van mij geworden. Nu voel ik me meer onderdeel van de natuur. Dat is misschien wel heel zwaar gezegd, maar zo voelt het écht. Alsof ik niet alleen puurder eet, maar ook puurder ben. Meer mezelf.”

Interview Susanne de Joode

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

Opleiding runningtherapie voor leefstijlcoaches

Runningtherapie is een bewezen interventie voor cliënten met psychische klachten.
Datum
16 juni 2025

Opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking

Het ketogene dieet, ook wel therapeutische koolhydraatbeperking genoemd, wint aan populariteit en de vraag naar deskundigen op dit gebied groeit. Deze opleiding biedt diëtisten uitgebreide kennis en praktische vaardigheden om therapeutische koolhydraatbeperking effectief toe te passen bij hun cliënten. Naast de voordelen van ketose, zoals meer energie en focus, wordt het ketogene dieet steeds vaker succesvol ingezet bij psychische en neurologische aandoeningen, hormonale klachten en metabole disfuncties. De opleiding gaat verder dan alleen dieetadvies en helpt je ook samen te werken met andere zorgprofessionals zoals neurologen en psychiaters, om zo een integrale aanpak te bieden voor jouw patiënten.
Datum
12 september 2025

Dit vind je wellicht interessant:

Online
E-learning ketogeen voor iedereen

Deze E-learning is gemaakt om jou snel aan de slag te laten gaan om in ketose te komen. Zodat je je kunt focussen op de voordelen voor jou. In plaats van dat je bezig bent met uitzoeken van wat je moet eten. Het scheelt niet alleen gedoe maar voedingskundige Yneke Kootstra heeft voor jou alles op een rijtje gezet om te starten met een goed en gezond samengesteld ketodieet.

Online
Online cursus goede voeding

In deze online Basiscursus Voeding leer je de basisprincipes van voedingsleer en hoe je gezonde eetgewoontes kunt ontwikkelen en behouden. Je ontdekt hoe je gewoontes kunt veranderen, beoordeelt of een voeding volwaardig is, en leert wanneer je moet doorverwijzen naar een diëtist of andere zorgverlener bij ernstige voedingsproblemen. Gezond eten is een cruciale pijler van een gezonde leefstijl en kan leiden tot verbeterde bloeddruk, meer energie, betere darmwerking, en een gezondere huid en haar. De cursus richt zich op het aanleren van blijvende, gezonde gewoontes die je cliënten helpen zich beter te voelen en er beter uit te zien.