In het kort
Naast kennis over het effect van een disbalans in hun hormonen en de mogelijke behandelingen, hebben vrouwen behoefte aan goede voorlichting gedurende de verschillende fases in hun leven. Waardoor vrouwen niet alleen meer zelfinzicht en zelfregie krijgen maar ook ervaren dat onder andere hun leefstijl effect heeft op hun klachten. Dit leidt tot een duurzame verandering, autonomie en tot een betere kwaliteit van leven.
De (huis)arts is dan ook bij uitstek de persoon die met deze aanvullende opleiding vrouwen kan informeren én begeleiden met kennis van zaken, voorlichting en doeltreffende leefstijlinterventies. De 3-daagse nascholing Vrouwen en Hormonen is dan ook een waardevolle module voor artsen en specialisten.
Doelgroep
(huis)artsen en specialisten
Achtergrond
Veel vrouwen met hormonale klachten lopen jarenlang door en nemen deze voor lief. Ook is er veel desinformatie te vinden op internet. Als vrouwen goed worden geadviseerd en/of behandeld, gaat er vaak een wereld voor hen open en voelen zij zich als herboren.
Veel vrouwen ondervinden last van de veranderingen in hun hormoonbalans, met als gevolg diverse klachten waardoor ze niet meer goed functioneren. Recente onderzoeken (DPG media) tonen aan dat 67% van de vrouwen vindt dat ze niet goed genoeg zijn geïnformeerd over het effect van deze hormonale veranderingen.
Naast kennis over het effect van een disbalans in hun hormonen en de mogelijke behandelingen hebben vrouwen behoefte aan goede voorlichting gedurende de verschillende fases in hun leven. Waardoor vrouwen niet alleen meer zelfinzicht en zelfregie krijgen maar ook ervaren dat onder andere hun leefstijl effect heeft op hun klachten. Dit leidt tot een duurzame verandering, autonomie en tot een betere kwaliteit van leven.
De (huis)arts is dan ook bij uitstek de persoon die met deze aanvullende opleiding vrouwen kan informeren én begeleiden met kennis van zaken, voorlichting en doeltreffende leefstijlinterventies. De 3-daagse opleiding Vrouwen en Hormonen is dan ook een waardevolle module voor artsen en specialisten.
Wat leer je in de training?
Na het volgen van deze opleiding ben je als arts in staat om vrouwen zowel op leefstijl- als hormoonproblemen passende tools aan te reiken. Hiermee wordt haar zelfinzicht en zelfregie vergroot, zodat zij beter kan beslissen wat het beste is voor haar gezondheid maar ook stapsgewijs haar leefstijl kan aanpassen aan de veranderingen in haar lichaam.
De opleiding wordt gegeven door een expert op het gebied van metabole gezondheid en leefstijlinterventies, naast een gynaecoloog met specialisatie op het gebied van (peri)menopauze en hormoon gerelateerde gynaecologische aandoeningen.
Leerdoelen
Aan het eind van de 3-daagse nascholing ben je als arts een gesprekspartner die informatie kan verstrekken over de diverse opties en behandelmethoden voor hormonale klachten die kunnen optreden tijdens diverse fases in het leven van een vrouw.
Dat betekent dat je naast je bestaande kennis van de vrouwelijke anatomie, fysiologie en pathologie een verdieping hebt gekregen in deze problematiek op het gebied van hormonale problemen. Daarbij komen onder andere onderwerpen als de rol van hormonen in verschillende levensfases, de menopauze, doeltreffende leefstijlinterventies en het menopauze consult aan de orde.
Leerdoelen
- Je kent de werking en regulatie van de geslachtshormonen in de HPG-as
- Je kan de relatie beschrijven tussen geslachtshormonen en veelvoorkomende gynaecologische aandoeningen.
- Je weet hoe verschillende leefstijlinterventies de geslachtshormonen beïnvloeden.
- Je kent het begrip metabole gezondheid.
- Je weet hoe de metabole gezondheid van invloed is op verschillende ziektebeelden.
- Je kan beschrijven wat de effecten van de geslachtshormonen zijn op de verschillende orgaansystemen van het lichaam.
- Je kent de meest voorkomende typische en atypische klachten in de (peri)menopauze.
- Je kent de indicaties en contra-indicaties van HST.
- Je weet welke alternatieven op HST er zijn voor vrouwen met climacteriele klachten.
- Je kent de definities van verschillende premenstruele aandoeningen.
- Je kent de mogelijke oorzaken en risicofactoren van premenstruele aandoeningen.
- Je kan de verschillende behandelmogelijkheden van premenstruele aandoeningen beschrijven en weet wanneer deze toe te passen.
Programma
Lesdag 1
Opfrissen basiskennis geslachtshormonen en de regulerende processen in verschillende levensfasen. Veelvoorkomende aandoeningen en afwijkingen in hormonen, metabole gezondheid en leefstijl.
Lesdag 2
De impact van geslachtshormonen op het lichaam. (Peri)menopauze en medicamenteus management.
Lesdag 3
Management van PMS/PMDD/PME en hormonale disbalans.
Data en tijden
Datum | ||
---|---|---|
Dag 1 | 26 september 2025 | |
Dag 2 | 7 november 2025 | |
Dag 3 | 28 november 2025 |
Praktische informatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij: ABAN (KNMG/GAIA)
- lesdag van 9:30 tot 16:30
€ 946,00 vrijgesteld van btw, inclusief het boek “meno pauze, gezond ouder worden” o.a. Bart van Aken, exclusief overige literatuur.
Docent
Yneke Kootstra
Opleidingen
Humane Voeding (Wageningen University & Research) Werkzaam als: voedingskundige, leefstijlprofessional, auteur (o.a. Het Koolhydraatdilemma), docent en directeur AVLEG en lid van de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV)Interviews
Interview voor VSG: Interview Yneke Kootstra buurtsportcoach magazine 2024Podcasts
Esoterra - Yneke Kootstra over voeding Fiets de Podcast - Hoe vind je als fietser de balans tussen te veel of te weinig eten De Balanskliniek - De rol van voeding bij (mentale) gezondheid Healthy you Happy you - Yneke Kootstra over migraine en de keto-aanpakVerplicht
- Menopauze, gezond ouder worden, o.a. Bart van Aken (krijg je van ons op lesdag 1)
- Basisboek Gynaecologie van je artsenopleiding. (Indien niet meer beschikbaar dan de mogelijkheid tot scans opvragen bij ACL)
Verder lezen
- Hormonen en vrouwen, Estrella Montaya
- De kracht van vrouwelijke hormonen, Sylvie Demers
- Het vrouwenhart, Janneke Wittekoek