• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Vraag jij je ook af hoe het nu precies zit met met de omega-6 vetzuren in zaadolie?

De kern van de aandacht voor zaadolie draait om omega-6-vetzuren, een type meervoudig onverzadigd vetzuur dat veel voorkomt in plantaardige oliën. Zowel omega-6- als omega-3-vetzuren worden in het lichaam omgezet in zogenaamde eicosanoïden, stoffen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen.

Vet met knikjes

Even technisch, laat je niet afschrikken: de vetten die we eten bestaan uit een glycerolmolecuul met drie vetzuurstaarten. Aan die staarten zitten waterstofmoleculen. Als de staarten verzadigd zijn met waterstof dan zijn ze recht. Als ze niet verzadigd zijn met waterstof dan ontstaat er een knikje. Vet met knikjes is volgens veel wetenschappers gezonder dan verzadigd vet. Maar de plek van de eerste knik heeft ook effect op de functie van het vet!

De plek van de knik bepaalt de functie

De plek van de knik geef je aan vanaf het uiteinde, de omega. (omega
is de laatste letter van het Griekse alfabet en staat voor ‘einde’). Een omega 3-vetzuur heeft een onverzadigde verbinding op het derde koolstofatoom vanaf het uiteinde. En een omega 6-vetzuur heeft deze dus op het zesde koolstofatoom.

Hoe zit het met omega-6 vetzuren Dit verschil maakt dat een omega 3-vetzuur een andere functie heeft dan een omega 6-vetzuur. Een omega 3-vetzuur remt ontstekingen (en dat is goed om te weten wanneer je bijvoorbeeld een blessure hebt) en een omega 6-vetzuur bevordert een ontsteking juist. Dit bevorderen van een ontsteking klinkt negatief, maar als je lichaam moet reageren op een bacterie-infectie is dit juist nodig. Een goede balans in je lichaam tussen omega 3- en omega 6-vetzuren is dan ook belangrijk. Het idee bestaat bij veel voedingswetenschappers dat die balans tegenwoordig zoek is doordat veel goedkope oliën uit zaden en soja vooral omega 6-vetzuren bevatten, waardoor de meeste mensen van omega 3-vetzuren juist te weinig binnenkrijgen.

Ontstekingsremmend versus ontstekingsbevorderend

Omega-3-vetzuren worden dus beschouwd als ontstekingsremmend, terwijl omega-6-vetzuren juist ontstekingen kunnen bevorderen. Beide heb je nodig. Maar omdat het westerse dieet rijk is aan omega-6 en arm aan omega-3, denken critici dat deze verhouding de laaggradige onsteking bevordert die metabole ziekten zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en kanker bevordert.

Deze aandacht is niet nieuw; eerder onderzoek naar linolzuur, een prominent omega-6-vetzuur aanwezig in zonnebloem- en maïsolie, liet al zien dat dit vetzuur mogelijk de kans op hartziekten verhoogt. Ander onderzoek laat juist het tegenovergestelde zien.

Minder bewerkt eten verbetert vetzuurprofiel

Het is wellicht zinvoller te kijken naar het algehele voedingspatroon in plaats van naar individuele stoffen. Mensen zijn evolutionair gezien niet aangepast aan de moderne voeding die gekenmerkt wordt door een combinatie van geraffineerde producten met een hoog gehalte aan koolhydraten, vet en weinig voedingsvezels. Dit industriële voedingspatroon, ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, wordt door velen aangewezen als de wortel van diverse welvaartsziekten.

Olijfolie als basis

Er is al langer kritiek op de relatief hoge inname van omega-6 vetzuren door voedingsstromingen zoals de paleo-voedingsleer en de Braziliaanse NOVA-classificatie, die sterk pleiten voor een terugkeer naar minder bewerkte en meer evolutionair passende voedingsmiddelen. Het blijft dan ook een goed idee om te focussen op een eetpatroon met minder bewerkte producten en te varieren met vetten van een hoge kwaliteit: af en toe boter, kokosvet en zaadoliën. Regelmatig een visje voor de omega-3 vetzuren en als basis goede olijfolie!

 

Yneke Kootstra

Een deel van dit verhaal komt uit het boek Het Koolhydraatdilemma. Hierin staat nog veel meer zinnige en nieuwe inzichten over voeding en gezondheid.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

Opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking

Het ketogene dieet, ook wel therapeutische koolhydraatbeperking genoemd, wint aan populariteit en de vraag naar deskundigen op dit gebied groeit. Deze opleiding biedt diëtisten uitgebreide kennis en praktische vaardigheden om therapeutische koolhydraatbeperking effectief toe te passen bij hun cliënten. Naast de voordelen van ketose, zoals meer energie en focus, wordt het ketogene dieet steeds vaker succesvol ingezet bij psychische en neurologische aandoeningen, hormonale klachten en metabole disfuncties. De opleiding gaat verder dan alleen dieetadvies en helpt je ook samen te werken met andere zorgprofessionals zoals neurologen en psychiaters, om zo een integrale aanpak te bieden voor jouw patiënten.
Datum
12 september 2025

Post-HBO opleiding tot leefstijlcoach

De Academie voor Leefstijl en Gezondheid leidt je graag op: wij bieden sinds 2011 de eerste geaccrediteerde post hbo-opleiding tot leefstijlcoach. Het is een gedegen en pittige opleiding. We raden je dan ook aan om bijvoorbeeld een introductieles te volgen om zeker te weten dat je op je plek bent in onze opleiding en of het vak leefstijlcoach bij je past.
Datum
10 november 2025, 20 november 2025, 16 januari 2026

Dit vind je wellicht interessant:

Online
E-learning voeding voor zorgprofessionals

In deze online cursus leer je als zorgprofessional de basisprincipes van voedingsleer en gezonde eetgewoontes. Je ontdekt hoe je gewoontes kunt veranderen en hoe je kunt beoordelen of een voeding volwaardig is. Daarnaast leer je wanneer het noodzakelijk is om patiënten door te verwijzen naar een diëtist of andere zorgverleners, bijvoorbeeld bij ernstige voedingsproblemen of verstoord eetgedrag. Gezonde voeding is een cruciale pijler van een gezonde leefstijl, en door patiënten te helpen overstappen naar een gezonder eetpatroon, kunnen zij aanzienlijke gezondheidswinst boeken, zoals een stabiel gewicht, verbeterde bloeddruk en bloedvetten, meer energie, en vermindering van darmklachten. Gezond eten draagt bij aan een fitter en vitaler gevoel.

Online
Online cursus goede voeding

In deze online Basiscursus Voeding leer je de basisprincipes van voedingsleer en hoe je gezonde eetgewoontes kunt ontwikkelen en behouden. Je ontdekt hoe je gewoontes kunt veranderen, beoordeelt of een voeding volwaardig is, en leert wanneer je moet doorverwijzen naar een diëtist of andere zorgverlener bij ernstige voedingsproblemen. Gezond eten is een cruciale pijler van een gezonde leefstijl en kan leiden tot verbeterde bloeddruk, meer energie, betere darmwerking, en een gezondere huid en haar. De cursus richt zich op het aanleren van blijvende, gezonde gewoontes die je cliënten helpen zich beter te voelen en er beter uit te zien.

2-Daagse training
Metabole disfunctie voor leefstijlcoaches

Deze tweedaagse training voor leefstijlcoaches leert je alles over de fysiologie, pathologie en coaching van metabole disfunctie.
Datum
26 september 2025