Waarom zou je een betere vetverbranding willen?
Veel trainers en sportcoaches beweren dat je de vetverbranding traint als je rustig sport. Maar het is niet zo dat je bij rustig sporten automatisch vet gaat verbranden, want dit moet je je lichaam eerst ‘leren’.
Voor een beginnende sporter duurt het vaak enkele weken voordat hij goed vet kan verbranden. Dit komt omdat hij eerst zijn conditie moet verbeteren. Om vet als brandstof in te zetten is namelijk meer zuurstof nodig dan bij het verbranden van koolhydraten. Dat is ook de reden dat je rustig moet sporten. Ook ervaren sporters moeten vaak na een relatief rustige sportieve periode hun spieren weer voor vetverbranding optimaliseren. Wanneer je je duurvermogen als sporter verbetert, gaat het relatieve aandeel vet in het brandstofmengsel van vet en koolhydraten dat je tijdens het sporten gebruikt omhoog.
Maar waarom zou je een betere vetverbranding willen?
En niet alleen als sporter?
1. Stabiele energievoorziening: het maakt je minder afhankelijk van de kleine voorraad koolhydraten
2. Een goede vetverbranding vermindert schommelingen in bloedsuiker en voorkomt energiedips.
3. Het efficiënter verbranden van vetten bevordert de balans van hormonen zoals leptine, cortisol en groeihormoon.
4. Verbeterd uithoudingsvermogen: Vet is de primaire energiebron tijdens langdurige, matige inspanning, wat helpt energie te sparen voor intensieve momenten.
5. Efficiënter gebruik van glycogeen: Een betere vetverbranding stelt glycogeen (koolhydraten) beschikbaar voor korte, explosieve inspanningen.
6. Minder ontstekingen: Efficiënte vetverbranding vermindert de afgifte van pro-inflammatoire stoffen door vetweefsel.
7. Regulering van visceraal vet: Vetverbranding voorkomt ophoping van visceraal vet rond organen, wat metabole functies verbetert.
8. Verbeterde levergezondheid: Een efficiënte vetverbranding voorkomt overbelasting van de lever door vetophoping.
9. Hogere mentale veerkracht: De hersenen functioneren beter met een stabiele energiebron, wat de weerstand tegen mentale belasting verhoogt.
10. Langere levensduur: Een efficiëntere vetverbranding wordt geassocieerd met verbeterde celgezondheid en een lager risico op chronische ziekten.
11. Stressmanagement: Efficiënte vetverbranding ondersteunt cortisolregulatie, wat stressreacties vermindert.
Er zijn nog veel meer redenen te noemen. En ook heel veel misverstanden over hoe je de vetverbranding stimuleert. Om die reden heb ik niet alleen het boek Het Koolhydraatdilemma geschreven maar geef ik op 16 december om 19:30 een webinar. Voor iedereen die zijn vetverbranding en metabole gezondheid wil verbeteren. En wil weten waarom ik vet met eikenblokken vergelijk en glucose met vuren plankjes!