• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Het CBS meldt dat 6 op 10 mensen wel eens een afvalpoging heeft gedaan. Dat zijn niet alleen mensen met een te hoge BMI. Een kwart van de mensen met een gezond gewicht vindt zichzelf te zwaar. Dat geldt voor driekwart van de mensen met een te hoge BMI.

Gezondheid is de belangrijkste reden om gewicht kwijt te willen. Het grootste deel probeert dat met een dieet. En dat lukt niet echt. Vooral mensen met flink overgewicht vinden het te langzaam gaan. En daarnaast zijn er te veel verleidingen. De zogenaamde obesogene omgeving maakt het lastig om je aan je dieet te houden. Zeker als je door emoties of gebrek aan motivatie extra uitgedaagd wordt. En wie loopt daar nu niet tegenaan? Dus vrijwel iedereen komt weer aan na een afvaldieet.

Ik zou het kunnen hebben over het doel wat mensen hebben en de juiste verwachtingen als je wilt afvallen. Iemand met obesitas zou het beste kunnen focussen op 5 tot 10% gewichtsverlies. Want dun worden als je heel veel te dik bent is ondoenlijk. Niet alleen door alle verleidingen maar je vetcellen schreeuwen bijna letterlijk moord en brand als je veel meer afvalt dan die 10 procent.

Ik zou ook kunnen verwijzen naar de uitspraak ‘Het gaat om de reis, niet om de bestemming.’ Want als je wilt afvallen voor je gezondheid dan ben je er al met een beetje regelmaat, wat gezonder eten en wat actiever worden. Na een week of drie zie je al verbeteringen in je bloedwaarden terwijl er vaak op de weegschaal nog nauwelijks iets te zien is. Voor gezondheidsvoordelen hoef je niet naar een gezonde BMI.

Die uitspraak over die reis en niet de bestemming geldt ook voor een ander belangrijk doel die te zware Nederlanders vaak hebben: verwachten dat je gelukkig wordt, of die baan krijgt als je twintig kilo bent afgevallen. Of dat de partners voor je in de rij staan als je weer een taille hebt. Zo werkt het niet. Andersom wel. Werken aan je geluk helpt je om ook gezonder te worden.

Maar waar ik naartoe wil is de trieste constatering dat het grootste deel van de Nederlanders een onvervulbare afvalwens heeft. Dik en dun. Ze willen wel maar het lukt ze niet. Of maar een beetje. Het is geen nieuws dat de afgelopen 50 jaar hebben laten zien dat afvaldieten nutteloos zijn. En zelfs als dat afvallen wel een beetje lukt, zijn heel veel mensen met overgewicht nog steeds te zwaar.

Mensen met overgewicht blijven er. Wat maakt dat we van hen meer discipline verwachten dan van dunnere Nederlanders? Misschien wandelt iemand met fors overgewicht wel meer dan jij. Of heeft hij net complimenten gekregen over zijn verbeterde bloedwaarden omdat hij zelf is gaan koken.
Met een te hoge BMI heb je meer last van het stigma dan van de kilo’s zelf.

Yneke

(directeur en voedingsdocent)

Zie ook de 1-daagse training die we samen met PON organiseren op 19 juni!

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Meer Nieuws