• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Insuline resistentie

Afgelopen weken heb ik op verschillende locaties de metabole gezondheidsboom gepresenteerd. De toenemende insuline resistentie kan tientallen jaren lang zijn gang gaan en voor klachten zorgen, voordat je aan de medicatie moet voor een hoge bloeddruk of suikerziekte. Of in het ziekenhuis belandt na een hartaanval.

Verdienmodel

Onze gezondheidszorg is goed in het signaleren van de aandoeningen die als gevolg van insuline resistentie. En het verdienmodel van de hele zorgindustrie, niet alleen van de farmaceuten, is gebaseerd op het bestrijden ervan. Terwijl 60 tot 80 procent van de aandoeningen leefstijlgerelateerd is. Een aanpak bij de wortels zou veel logischer zijn.

Maar dat vraagt van artsen en andere zorgprofessionals andere vaardigheden. Een ander gesprek en contact met de patiënt. Want de oorzaken die aan de wortels van insuline resistentie liggen zijn vele leefstijlfactoren. Niet alleen koolhydraatrijke voeding met veel Ultra Processed Foods (UPF’s), te weinig slaap, te veel zitten en te weinig beweging. Maar ook stress is een belangrijke factor.

Langdurige stress is een sluipmoordenaar

Stress is gezond als het kortdurend is. Maar langdurige stress is een sluipmoordenaar. Bram Bakker noemt daarnaast ‘oud zeer’ als een stressor die eigenlijk iedere zorgprofessional boven tafel zou moeten krijgen. En het gesprek erover niet uit de weg gaan.

Bram Bakker: Oud zeer kan leiden tot leefstijlproblemen zoals obesitas én remt de kans op succes van (leefstijl)coaching. Bespreken van oud zeer is een voorwaarde om aan gedragsverandering te kunnen werken. Op de bodem van die ‘plotse’ klachten liggen namelijk vaak diepgewortelde overtuigingen, die ertoe leiden dat mensen een negatief zelfbeeld hebben en daarmee bijvoorbeeld hun eigen welzijn kunnen saboteren. Die overtuigingen zijn nooit rationeel en je kunt de impact daarvan als coach niet onderschatten.

Het vertrouwen is er al

Zijn belangrijkste opmerking: “Heb het vertrouwen dat je dit kan en mag doen. Dat vertrouwen ís er namelijk al: als je cliënt of patiënt dit met jou wil delen, laat dit zien dat diegene het vertrouwen en de verbinding voelt. Vanuit gelijkwaardigheid. Met een open, betrokken en nieuwsgierige houding.

Ik ben er trots op dat op 24 november Bram Bakker in samenwerking met de Academie voor Leefstijl en Gezondeheid komt voordoen hoe dat gesprek gevoerd kan worden en uiteraard uitgebreider toelicht waarom dat zo belangrijk is.

‘Oud zeer’ en Leefstijlcoaching: 9 vragen en antwoorden>>

Meer informatie en aanmelden>>

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Meer Nieuws