Leefstijlcoaching gericht op de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt reduceert overgewicht en verbetert de leefstijl op korte en lange termijn. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 350 deelnemers door Maastricht University/Tilburg University in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Ook de kwaliteit van leven en gezond gedrag waren duurzaam verbeterd. Dit implementatie-onderzoek heeft ertoe bijgedragen dat de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vrijwel zeker in 2019 in wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Hiermee is aangetoond dat een integrale leefstijlcoach die de patiënt zelf verantwoordelijk maakt voor zijn eigen gezondheid, een duurzame gedragsverandering bewerkstelligt, ook bij patiënten uit een lage sociaal-economische klasse. De leefstijlcoaches hebben een eenjarige post-hbo-opleiding tot leefstijlcoach gevolgd aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG). De interventie bestond uit acht groepsbijeenkomsten en individuele begeleiding en de mogelijkheid een onderhoudsprogramma te volgen.
Deelnemers aan het zogenoemde CooL-programma waren na 2 jaar nog steeds ruim 2 kilo lichter dan voor aanvang van de studie, waren gemotiveerder, voelden zich autonomer, bewogen meer en waren gelukkiger. Hierbij was geanalyseerd volgens het zogenoemde intention-to-treat-principe: ook de uitvallers (18 procent) zijn meegeteld in de resultaten. De indicatie om in aanmerking te komen voor de CooL-interventie was een BMI boven de 30 of een BMI boven de 25 met andere aandoeningen. Dit betreft in potentie 5 miljoen Nederlanders.
De resultaten bij de kinderen en jongeren lieten positieve veranderingen zien in kwaliteit van leven, voedingsgedrag en opvoeding, en op korte termijn een afname in BMI (naar leeftijd). Er waren geen langetermijnveranderingen in bewegen, motivatie en gewicht, maar het aantal deelnemers was te laag om hieraan conclusies te verbinden. De doorverwijzing van kinderen bleek lastiger dan bij volwassenen.