• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Een middagdutje kan je slaap meer verpesten dan een kop koffie in de avond!

Beter focus en herstel?

Een kop koffie in de avond heeft een slechte reputatie, terwijl een powernap gepromoot wordt door ‘Longevity goeroes’ voor betere focus en herstel. Maar bij beide is de timing belangrijk. Wie te laat op de dag een dutje doet, kan een goede nachtrust net zo goed verstoren als iemand die ’s avonds nog een dubbele espresso bestelt. De reden? Adenosine.

Wat is de rol van adenosine?

Adenosine is een stofje dat zich gedurende de dag in je hersenen ophoopt. Het ontstaat uit ATP, de energieleverancier van je cellen. Wanneer je actief bent verbruik je ATP en neemt de hoeveelheid adenosine in je hersenen toe. Hoe voller je hoofd met adenosine, hoe sterker de slaapdruk. Deze natuurlijke druk zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag slaperig wordt en wilt slapen.

De timing van de powernap is belangrijk Timing powernap

Wanneer je in de vroege middag even je ogen sluit, bijvoorbeeld rond 13:00, dan geef je je lichaam een korte herstelpauze zonder de slaapdruk volledig weg te nemen. Maar een dutje rond 16:00 of later verlaagt de opgebouwde adenosine aanzienlijk, waardoor je ’s avonds simpelweg minder moe bent. Daardoor val je moeilijker in slaap en slaap je onrustiger.

Wat doet cafeïne?

Op dat punt is een late kop koffie eigenlijk niet veel slechter. Cafeïne werkt namelijk door adenosine tijdelijk te blokkeren. Het lijkt qua structuur sterk op adenosine en bindt zich aan dezelfde receptoren, maar zonder het vermoeidheidssignaal te activeren. Je voelt je daardoor alerter en minder moe. De cafeïne maakt je dus niet actiever, maar voorkomt dat je hersenen registreren dat je moe bent.

Duur van het effect

Het verschil tussen een laat dutje en een avondkoffie? De duur van het effect. Een (te late) powernap verlaagt je adenosineniveau effectief, waardoor je minder slaapdruk ervaart. Cafeïne onderdrukt tijdelijk de werking van adenosine, maar laat de stof zelf ongemoeid. Als de cafeïne na een paar uur is uitgewerkt, is je oorspronkelijke slaapdruk er vaak nog – soms zelfs versterkt.

Opfrisbeurt

Het draait dus om de timing. Dutjes vóór 15:00 zijn ideaal: ze geven je brein een opfrisbeurt zonder je nachtrust te schaden. Koffie kan handig zijn vóór een training of een intensieve mentale taak. Ben je gevoelig voor cafeïne? Ook dan komt 15:00 weer in beeld: vermijd koffie na deze tijd.

Kortom: een te laat dutje verlaagt de biologische slaapdruk, terwijl cafeïne die alleen tijdelijk maskeert. Fan van een dutje?

tips om beter te slapen Dit zijn de tips om beter te slapen:


1. Vóór 15:00 uur
2. Beperk tot 10–30 minuten
Kort slapen = fris wakker.
3. Koffie vooraf!
Drink vlak vóór je nap een kop koffie. Cafeïne heeft ongeveer 20 minuten nodig om in te werken. Resultaat: je slaapt kort, en wordt wakker op het moment dat de cafeïne begint te werken. Dubbel effect op alertheid!
4. Niet elke dag nodig
Gebruik dutjes als herstelmiddel na een korte nacht of zware inspanning. Te vaak en te laat slapen overdag kan een signaal zijn dat je nachtelijke slaap niet voldoende is.

Een andere tip voor jezelf en vooral voor je deelnemers: Volg de 3-daagse training Slaapcoach!

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

3-Daagse training
Slaapcoach

Leefstijlcoaches en leefstijlartsen worden in deze 3-daagse training slaapcoach opgeleid in het aanpakken van slaapproblemen en het verstevigen van slaapkwaliteit.
Datum
07 oktober 2025

2-Daagse training
Training Vastencoach

In deze training leer je alles over (periodiek) vasten. Welke vormen van vasten zijn er? Wat zijn de voordelen? Hoe werkt het? Hoe kan je het op een gezonde manier in je leefstijl inpassen? Hoe je anderen begeleiden bij het integreren van vasten in hun dagelijkse leven.
Datum
11 november 2025