De vraag waarom een diëtist nog een opleiding tot leefstijlcoach zou willen doen is een terechte vraag. Want de gemiddelde diëtist met hart voor haar/zijn patiënt heeft op zijn minst een training Motivational Interviewing achter de rug. En ook komen bijvoorbeeld bewegen en ontspanning ter sprake.
De Academie voor Leefstijl en Gezondheid heeft echter verschillende diëtisten opgeleid. We hebben aan hen gevraagd wat de opleiding toevoegt aan hun kennis en kunde. Aty de Jong en Esther Grauss geven antwoord op deze vraag:
Esther: “”Ik zie echt de meerwaarde van leefstijlcoach zijn bij mijn werk als diëtist. Ik heb een veel bredere kijk gekregen op gezondheid. Mijn gereedschapskist om goede gesprekken te voeren is nu veel uitgebreider. Ik voel me (nog) vooral diëtist, maar dat ik daarnaast leefstijlcoach ben, geeft mijn werk echt meerwaarde.”
Aty: “Voor mij als all round werkend eerstelijns diëtist is zeker driekwart van de hulpvragen op het spreekuur leefstijl gerelateerd. Het bereiken van resultaat heeft dan veel meer te maken met gedragsverandering dan met voedingskennis. Ik ervaar dat ik met coachingsvaardigheden veel verder kom als het gaat om de cliënt bewust te laten worden van en verantwoordelijkheid te laten nemen voor zijn eigen veranderproces. Ik dacht dat ik al een coachende diëtist was, maar ik weet nu beter. Coachen is een vak apart en coachen is niet adviseren. Bij coachen staat de cliënt echt helemaal centraal, niet de medische diagnose, een dieetrichtlijn of verwachtingen van de buitenwacht (bijv, de verwijzer). Door coaching wordt de cliënt veel actiever en bereiken we samen meer.”
Meer weten over de versnelde opleiding tot leefstijlcoach voor diëtisten?