• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Afgelopen weken kwam aspartaam wéér in het nieuws. En niet door de minste organisatie. De World Health Organization (WHO) bracht naar buiten dat ze aspartaam in categorie 2B hebben gezet: Possibly Carcinogenic to Humans.

Dat klinkt verontrustend maar om dit te kunnen interpreteren is het goed om te weten dat deze indeling meer te maken heeft met de mate van bewijs dan met het risico op kanker. En om het nog meer te relativeren, er zijn vier categorieën bij deze indeling. In categorie 1 zitten stoffen waarvoor voldoende bewijs is dat ze het risico op kanker bij mensen verhogen. In deze categorie zit bijvoorbeeld sigarettenrook. Maar alcohol bijvoorbeeld ook. In categorie 2B staan de stoffen waarvoor beperkt bewijs is gevonden voor carcinogeniteit bij mensen.

Om het nog meer te relativeren staan er in categorie 2B, – mogelijk kankerverwekkend bij mensen – producten die we regelmatig eten zoals augurken en koffie. De categorie bevat echt heel veel stoffen en voedingsmiddelen die we regelmatig eten. En mocht je je dan afvragen welke stoffen of voedingsmiddelen er in categorie 3 staan? Dit is de categorie waarvoor er onvoldoende bewijs is voor carcinogeniteit bij mensen of bij proefdieren. Hierin staat echter geen enkele stof of voedingsmiddel.

Het risico op kanker wordt daarnaast bepaald door de dosis. De WHO heeft samen met de Food and Agriculture Organization (FAO) de Joint Expert Committee on Food Additives (JECFA) op 14 juli 2023 naar buiten laten brengen dat ze dan ook geen noodzaak zien om de huidige ADI (acceptable daily intake) van 0-40 mg per kilogram lichaamsgewicht aan te passen. Om die 40 mg dagelijks te halen zou je als persoon van 70 kg 13 blikjes cola zero moeten drinken.

Wat is dat toch dat mensen het overtuigende bewijs dat alcohol het risico op kanker verhoogt, naast zich neerleggen? Maar wel iedere keer panisch reageren als aspartaam en kanker in één zin worden genoemd?

Yneke


(En voor de goede orde, ik ben niet voor of tegen zoetstoffen. Ik denk wel dat suiker veel meer schade aanricht dan aspartaam)

 

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan