Goede darmgezondheid zonder planten?
We hebben steeds meer bewijs dat ketogene diëten, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld om epilepsie bij kinderen te behandelen, ook effectief kunnen zijn bij een breed scala aan gezondheidsproblemen. Denk aan psychische klachten, maar ook aan chronische aandoeningen zoals diabetes type 2. Het carnivoordieet, een strikte vorm van een ketogeen dieet waarbij je niet of nauwelijks planten eet, wint aan populariteit als middel om verschillende hardnekkige gezondheidsklachten aan te pakken. Maar is zo’n voeding zonder vezels niet heel erg slecht voor je darmen en je microbioom?
Inflammatoire darmziekten
Onderzoek bij chronische darmklachten wijst juist op het tegendeel. In een recent onderzoek werd het carnivoordieet getest bij tien patiënten die met reguliere behandelmethoden geen goede resultaten bereikten. Deze patiënten, met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, de twee vormen van inflammatoire darmziekte (IBD), begonnen aan een carnivoor-ketogeen dieet en volgden dit voor een periode van vijf maanden tot vijf jaar.
Klinische remissie
Wat bleek? Alle tien patiënten gaven aan dat hun symptomen aanzienlijk verminderden. Sterker nog, ze bereikten klinische remissie, gemeten met een speciale vragenlijst die gebruikt wordt bij IBD-patiënten. Naast het verdwijnen van de klachten, waren er ook objectieve verbeteringen te zien in hun gezondheid. De ontstekingswaarde calprotectine, een belangrijke indicator voor darmontsteking, daalde aanzienlijk. Wat bijzonder was, is dat de meeste patiënten hun medicatie konden stoppen en de remissie in stand hielden alleen door het volgen van dit dieet. Geen medicijnen meer, alleen een voedingstrategie! En dat is een enorme stap voorwaarts voor mensen die jarenlang worstelen met deze aandoeningen.
Makkelijk vol te houden
Wat verder opviel, was dat deze patiënten niet alleen van hun darmklachten afkwamen. Ze gaven ook aan dat ze zich energieker voelden en gewicht verloren, wat natuurlijk bij overgewicht natuurlijk een prettige bijkomstigheid is. Bovendien gaven ze aan dat het dieet verrassend makkelijk vol te houden was en dat hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterde. Dat laatste is belangrijk, want de mate waarin iemand een dieet kan volhouden, bepaalt vaak het succes op de lange termijn.
Waarom werkt dit dieet zo goed?
Onderzoekers vermoeden dat de effectiviteit van het carnivoordieet te maken heeft met meerdere factoren. Ten eerste wordt de inname van koolhydraten sterk verminderd. Dit zorgt ervoor dat ontstekingsprocessen in de darmen afnemen, omdat er minder suikers zijn die schadelijke bacteriën kunnen voeden. Daarnaast elimineert het dieet ook bepaalde stoffen uit plantaardig voedsel die bij sommige mensen immuunreacties kunnen uitlokken. Tenslotte heeft het dieet een ontstekingsremmend effect doordat het lichaam overschakelt op ketose, een staat waarin het vetten verbrandt voor energie in plaats van suikers. Ook het ontbreken van vezels kan een positief effect hebben op het darmmicrobioom, het ecosysteem van bacteriën in de darmen.
Kortom, de casusbeschrijvingen benadrukken de mogelijkheid van een carnivoor diëten als krachtige, therapeutische interventie voor mensen met IBD. Terwijl velen het tegenovergestelde verwachtten en er twijfel is of ketogene dieten wel goed zijn voor darm en darmmicrobioom. Toekomstige studies moeten laten zien hoe deze diëten zich verhouden tot andere behandelmethoden en wat de mogelijke nadelen zijn. In ieder geval is er een verrassende optie die relatief eenvoudig uit te proberen is: je weet als IBD-patiënt relatief snel of je klachten verbeteren.
PS: omdat uit steeds meer onderzoek blijkt dat ketogene therapie een optie is voor chronische aandoeningen, zijn we een opleiding ketogene leefstijl voor diëtisten gestart. Want er zijn meer dietisten nodig die de groeiende groep patienten die ‘keto willen gaan’ kunnen begeleiden.