• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Havermelk en kokoskwark

In de dieetwereld volgt de ene hype op de andere. Wat dat betreft is er niks veranderd de afgelopen jaren. Herinner je je nog het koolhydraatrijke brooddieet? De eierkoeken van Sonja en de rode wijn van Montignac?

Opvallend is wel dat dieethypes de laatste jaren meer gericht zijn op gezondheid dan op gewichtsverlies. Meer binnenkant dan buitenkant. En het stopt niet bij het eigen lijf want de focus ligt ook op eten voor een ‘gezonde planeet’. Steeds meer mensen gaan puur plantaardig eten voor onze aardbol. Deze vegans eten natuurlijk geen vlees en vis maar ook geen eieren. En zuivel ruilen ze in voor havermelk en kokoskwark.

Tofuburgers en vegan Magnums

En niet alleen vegans (veganisten in goed Nederlands) eten plantaardig. Veel Nederlanders minderen vlees en vis en eten vaker een bordje bonen of een tofuburger. En er zijn steeds meer plantaardige alternatieven te krijgen voor de gehaktbal of speklap. Behalve vleesvervangers en plantaardige zuivel kun je zelfs vegan magnums en oreo’s krijgen.

Sneller dik

De vraag wordt dan ook tegenwoordig vaker gesteld of al die zwaar bewerkte producten wel bijdragen aan een beter milieu, laat staan een gezonder lijf. Want zwaar bewerkte producten, de zogenaamde UPF’s (ultra processed foods) staan sinds enkele jaren, net als vlees in een kwaad daglicht. Van dit sterk bewerkte fabrieksvoer eet je gemakkelijker door, word je sneller dik en het bevat veel zout en energie en weinig andere voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan chips. Maar ook de gemiddelde groenteburger uit de supermarkt staat wel heel ver af van die gezonde wortel uit je eigen moestuin.

Carnivoor

En met alle trends is het zo dat er dan ook weer een tegenbeweging komt. De nieuwste hype is het carnivore dieet. Alléén maar vlees, zuivel, eieren en vrijwel geen groente en fruit. En zolang je niet vies bent van orgaanvlees lijkt dit de gezondheid niet te schaden. Afgezien van de consequenties als iedereen dit dieet zou adopteren, ik zou zelf mijn tomaten en radijsjes vreselijk missen.

Maar het mag duidelijk zijn. Mensen zijn omnivoren en kunnen op veel verschillende diëten heel gezond blijven. Maar blijkbaar hebben we meer dan het gemiddelde dier behoefte aan verandering waardoor we graag achter een nieuwe hype aan rennen. Volgend jaar weer een revival van brood?

Yneke Kootstra

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan