De eerste ACT-training voor Leefstijlcoaches van de AVLEG was een groot succes. Studenten waardeerden de training met een 8,1. ACT-trainster Imke de Graaf van Rooij nam haar studenten tijdens 3 boeiende lesdagen mee in de wereld van ACT. In mei startte er een tweede groep en vanaf 6 november start er dit jaar nog een training. Kortom, ACT is populair onder leefstijlcoaches.
Als leefstijlcoach kun je na een ACT-training een diepere laag aanboren. In je coachees én in jezelf. ‘ACT biedt nieuwe woorden om bekende processen te beschrijven en nieuwe technieken om je coachee daar nog meer grip op te geven’, zo concludeerde een deelneemster na afloop. Imke haalt graag Marcel Proust aan: ‘The real voyage of disovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.’
Het andere gesprek 2.0
Defusie, flexibele zelfbeleving, toegewijd handelen, de Hexastar en de Hexaflex: wie met ACT gaat werken, leert allerlei nieuwe termen (her)kennen. Als leefstijlcoach heb je geleerd om ‘het andere’ gesprek te voeren. Daardoor krijgt je coachee zich op motieven, mogelijkheden en belemmeringen van gedragsverandering. Je weet bijvoorbeeld hoe je ‘onder de woorden’ kunt luisteren, en hoe je de vraag achter de vraag kunt achterhalen. De ACT-training brengt je coachingstechnieken een stapje verder.
Levenskunst
‘ACT leert je op een flexibele manier omgaan met de lastige dingen in het leven en bewust kiezen voor wat je energie geeft’, zegt docente Imke. ACT is, zo stelt het lesboek, een levenskunst. ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapy. Veel mensen hebben onrealistische doelen (gezond eten om maatje 38 te bereiken als je obesitas hebt, bijvoorbeeld). Maar hoe graag we het ook willen, en hoe zeer we ook ons best doen, niet alles kan veranderd worden. Met ACT help je je coachee dat te Accepteren en om niet langer te strijden voor een onhaalbaar ideaal. En om de energie, die nu niet meer weglekt door al dat heilloze vechten, op een positieve manier in te zetten. Namelijk; voor de dingen die er écht toe doen. Door zich te richten op innerlijke waarden kan je coachee ‘de moed en helderheid ontwikkelen om een zinvol bestaan op te bouwen, ongeacht de omstandigheden,’ aldus het lesboek.
Ongemak verdragen
Ter illustratie de fictieve casus van Anne, een jonge, sportieve vrouw van 17 die bij je aanklopt voor nieuwe coachingssessies. Drie jaar geleden zag je haar ook een aantal keer. Ze was toen een jonge topwielrenner in wording en had problemen met eten. In de tussenliggende jaren is ze onder behandeling geweest bij een diëtist voor anorexia. Nu is zo langzaam maar zeker wat dikker aan het worden en heeft ze voortdurend honger, ook al heeft ze net een goede maaltijd gegeten. Haar hulpvraag is: Kun jij me helpen om met die honger om te gaan? De volgende stappen kun je als ACT-coach zetten:
1 (Her)formuleer het probleem/en of de veranderwens
Na gericht doorvragen vertelt Anne dat haar trainer haar al heeft uitgelegd dat ze, door haar anorexia, ‘uit de hongerwinter komt’ en dat haar lichaam zich voorbereid op een nieuwe periode van schaarste en daarom voortdurend schreeuwt om méér. Ook al weet Anne dit rationeel, haar gevoel blijft onrustig. ‘Wat ik eigenlijk wil leren,’ zo zegt ze, is kunnen vertrouwen op mijn hongergevoel.’
2) Wat staat vitaliteit en groei in de weg?
In ACT is het leren herkennen van ‘innerlijke adviseurs’ cruciaal. Die bestoken ons voortdurend met (goedbedoelde) adviezen, die vaak juist belemmerend werken. Anne’s innerlijke adviseurs vertellen haar: ‘Je mag geen honger hebben als je al hebt gegeten. En: ‘als je zo doorgaat, word je echt heel dik’. Daarom moet Anne haar hongergevoel onderdrukken: ‘je mag niet steeds aan eten denken.’
3) Welke waardevolle richting wil de coachee opslaan?
‘Ik wil’ zo zegt Anne, ‘een kalm persoon worden die genoeg heeft aan 3, 4 maaltijden per dag, zodat ik niet de hele dag met eten bezig ben’.
4) Welke vaardigheden kunnen hierbij helpen?
Acceptance en Commitment Training leert je kijken naar gedachten en gevoelens, zien tot welke automatische reacties ze vaak leiden en bewust te kiezen voor (ander) gedrag op basis van je waarden. De methode is, zo stelt Imke, praktisch, luchtig en ervaringsgericht en omvat allerlei – vaak verrassende – oefeningen en technieken. Zoals ‘douchen met vruchtenyoghurt’, een oefening bedoeld om de tolerantie voor ongemak te vergroten. Voor Anne kan deze gebruikt worden om haar hongergevoel te ervaren, zonder er direct op te reageren. Typisch ACT zijn ook de defusie-oefeningen om bewust te worden van ‘adviseurs’ en los te komen van negatieve gedachten. Een voorbeeld is de confronterende bus-oefening, waarin de coach plaatsneemt achter de coachee en hardop de belemmerende gedachten uitspreekt.
Het ACT-mes
Het ACT-mes snijdt aan twee kanten. In de ACT-training leer je om alle ACT-principes ook op jezelf toe te passen. Want ook jij gaat veranderen, nieuwe stappen zetten, door met deze nieuwe methode te werken. Je eigen innerlijke adviseurs roeren zich (‘dat kun je toch niet maken, voorstellen om busje te spelen? Laat staan met vruchtenyoghurt douchen!) Ook als coach leer je ongemak verdragen, herkennen wat je dan geneigd bent te doen en benoemen wat je eigenlijk zou willen doen, zodat je toegewijd leert handelen richting je eigen waarden, zoals duidelijk wordt in dit figuur:
Volleerd ACT-coach
Ben je na 3 trainingsdagen en 1 lesboek volleerd ACT-coach? ‘Welnee,’ zegt Imke aan het einde van de cursus. ‘Dat kan niet en dat hoeft ook niet. Waak voor de – doodnormale – valkuil dat je eerst nog meer moet leren. Begin morgen, en kies een tool of techniek die dicht bij je voelt. Benoem desnoods je ongemak (‘ik doe nu iets nieuws en vind dat best spannend’) Als je zelf ervaart wat ACT voor je doet, kun je het met veel meer vertrouwen overbrengen.’
Wil jij ook ACT-coach worden? Hier vind je de data
Voor de groep die 6 november start is een wachtlijst. Maar volgend jaar hebben we al weer nieuwe trainingen gepland.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]