In onderstaand filmpje probeer ik kort te schetsen hoe heel veel aandoeningen met elkaar samenhangen. Fysieke en mentale aandoeningen. Mensen met obesitas hebben vaker last van angsten en depressie. En andersom, mensen met een bipolaire stoornis hebben 300 procent meer kans op het krijgen van diabetes type 2. Of bijvoorbeeld Alzheimer, dat wordt diabetes type 3 genoemd.
Professor Benjamin Bikman noemt in zijn boek ‘How we get sick’ drie goed onderzochte oorzaken. Stress, infectie en hyperinsulinemie leiden tot insulineresistentie en een metabole verstoring. En dit leidt ook weer tot stress en laaggradige ontsteking. En wanneer er zoveel aandoeningen samenhangen en weer leiden tot nieuwe klachten is het bijna ondoenlijk om daar als individu vanaf te komen als een dergelijke vicieuze cirkel ontstaat.
We kunnen dus iedere aandoening symptomatisch bestrijden. Preventie gaat over de oorzaken bij de wortels aanpakken. En dat gaat verder dan voorkomen dat mensen zwaarder worden….
*Over semaglutide: Kim Kardashian scheen in een voor haar te krappe jurk van Marilyn Monroe te passen door dit medicijn. Het is bedoeld voor het op orde brengen van de bloedglucosewaarden bij diabetespatiënten. Die vallen er gemiddeld ook 15 procent van af.Iets over glucose, insuline en insulineresistentie: glucose in het bloed mag niet te hoog worden en niet te laag. Om de bloedsuikerspiegel vlak te houden maakt het lichaam het hormoon insuline. Dus als bloedglucose stijgt, komt er meer insuline. Als er veel glucose in het bloed komt, komt er dus een grotere piek insuline. Als dit vaak gebeurt dan wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline, resistent. Dus wordt er nog meer insuline aangemaakt. Zo gaat het lichaam steeds meer insuline produceren omdat glucose laag te houden. Maar omdat insuline niet gemeten wordt maar glucose in het bloed als gezondheidsmarker (om diabetes type 2 aan te tonen) kan het jaren duren voordat dit insulineresistentie wordt aangetoond. Dat betekent tot 30 jaar klachten zonder dat men het weet.
In de Volkskrant van 9 september 2023 stond een interview met de algemeen directeur van Novo Nordisk, Sanne Groenemeijer, over het nauwelijks meer te krijgen semaglutide*: “Als ik zie wat wij nog in ontwikkeling hebben, en collega farmaceuten ook, dan zal het [obesitas] over tien jaar al een stuk minder zijn. Obesitas kent een correlatie met meer dan 200 andere aandoeningen, van oncologie tot kapotte knieën, tot hart- en vaatziekten, met ook gevolgen voor de arbeidsparticipatie. Het is voor de farmaceutische industrie interessant om zich daarop te storten, omdat we een waarde kunnen genereren die nooit eerder hebben gezien.”
Aan de ene kant natuurlijk heel mooi dat er medicijnen zijn die werken. Maar het neemt de oorzaak niet weg. En het bestrijden van de symptomen maakt de gezondheidszorg steeds duurder en de farmaceutische bedrijven steeds rijker. Een belangrijke vraag is dan ook of we niet ook als samenleving de verantwoordelijkheid moeten pakken en met de oorzaken aan de slag gaan.