Op deze plek delen we ervaringen en inzichten van leefstijlcoaches waar jij door geïnspireerd kunt raken. Of je nu net begint aan een van de opleidingen tot leefstijlcoach of al bent afgestudeerd; bij de AVLEG blijf je altijd leren! Deze keer vertelt Chantal Goldman, fysiotherapeut in Alkmaar, wat de opleiding heeft toegevoegd aan haar werk.
Waarom heb je de opleiding leefstijlcoaching gevolgd?
Omdat ik ook graag preventief aan de slag wilde. In de fysiotherapiepraktijk zie ik vooral mensen die al een of meerdere lichamelijk klachten hebben. Als leefstijlcoach wil ik mensen helpen om gezonder te worden of te blijven, liefst zonder medicatie.
En, heb je nu inderdaad twee beroepen?
Ja; ik werk een dag per week in mijn eigen praktijk Gloedt als leefstijlcoach. Daar bied ik echt andere dingen aan dan als fysiotherapeut: minder zorg gerelateerd. Ik richt me bijvoorbeeld op slaap, stress, gezonde voeding en runningtherapie. En ik leer nieuwe zorgverleners kennen om mee samen te werken of mijn cliënten naar door te verwijzen, bijvoorbeeld op het gebied van zingeving en alternatieve geneeswijzen. Zo inspirerend! Bijzonder vind ik het verschil in ‘motivatieknoppen’. De mensen die ik bij Gloedt begeleid, komen uit zichzelf. Zij willen zich graag beter voelen. Maar de mensen die ik als fysiotherapeut behandel, zijn meestal verwezen. Dat geldt zeker voor de mensen die ik begeleid in de GLI. Ze moeten veranderen vanwege hun gezondheidsklachten, bijvoorbeeld van hun huisarts.
Wat voegt de opleiding toe aan je werk als fysiotherapeut?
Stel, iemand komt steeds terug met pijnklachten aan z’n onderrug. Hij beweegt te weinig, eet ongezond, is gestrest en heeft totaal geen puf om de oefeningen te doen die ik hem voorschrijf. In de dertig minuten dat ik hem zie, kan ik z’n rug alleen behandelen, niet genezen. Daarvoor zal hij zijn gedrag moeten veranderen. Dit wist ik natuurlijk altijd al maar sinds ik de opleiding heb gedaan weet ik het héél zeker. En durf ik daar in mijn behandeling ook meer op te sturen. Voorheen zou ik gezegd hebben; je moet écht trainen. Zo heb ik het geleerd. Door de AVLEG weet ik hoe ik de regie kan laten waar die hoort; bij de cliënt zelf. En als ik dat doe, gebeurt er vaak iets moois. Mensen merken dat ze, door kleine veranderingen in hun leefstijl door te voeren, succes boeken. En daardoor hebben mijn behandelingen ook meer effect. Nu kan ik hen écht helpen om zich beter te voelen, en daar krijg ik iedere keer weer een kick van!
Hoe help je iemand om zelf de regie te nemen?
Door ‘een ander gesprek’ te voeren, waarbij ik geen advies geef maar vooral vragen stel. Om dat te kunnen doen, moet je weten hoe gedragsverandering werkt. Dan kun je de cliënt inzicht geven in z’n eigen leefstijlpatronen en lef en zelfvertrouwen aanboren zodat hij langzaam wil en kan veranderen. Ook help je iemand om wilskracht in te zetten en om weer op te staan bij terugval. Allemaal coaching vaardigheden, die ik heb geleerd bij de AVLEG.
“Ik weet dat er ook korte, online leefstijlcoach-cursussen zijn. Ik heb daar bewust niet voor gekozen. Coachen kun je nu eenmaal niet leren uit een boekje, dat leer je alleen door het veel te doen. Ik zag mijn medestudenten en de docenten vaak face to face en er was veel aandacht voor coaching.”
De opleiding bij de AVLEG is intensief. Hoe kijk je daarop terug?
Ja, het is pittig, maar dat moet ook! Ik weet dat er ook korte, online leefstijlcoach-cursussen zijn. Ik heb daar bewust niet voor gekozen. Coachen kun je nu eenmaal niet leren uit een boekje, dat leer je alleen door het veel te doen. Ik zag mijn medestudenten en de docenten vaak face to face en er was veel aandacht voor coaching. vaardigheden, mijn eigen ontwikkeling en groepsdynamiek. Doordat de opleiding zo gedegen is durf ik nu echt te zeggen dat ik een tweede beroep heb. Toen ik afstudeerde in 2019 was de term leefstijlcoaching overigens veel minder bekend dan nu. Mensen dachten dat ik als lifestylecoach, als styliste, op een meubelboulevard ging werken… Inmiddels is er veel meer aandacht voor leefstijl, ook in de opleiding tot fysiotherapeut. Dat is mooi! Maar welzijn en zingeving zijn daar nog onderbelicht, en dat merk ik ook in het werkveld.
Is het voor je werk als leefstijlcoach eigenlijk een voordeel dat je al fysiotherapeut bent?
Ja! Je hebt als fysiotherapeut natuurlijk een enorme voorsprong omdat je als een spin in het zorgweb zit en een groot netwerk hebt, vooral op het medische vlak. Maar dat web zou wat mij betreft echt uitgebreid mogen worden met alles wat niet direct medisch is maar er wel tegenaan schurkt. Cliënten met bijvoorbeeld stress of zorgen hebben vaak echt een opstapje nodig om hun leefstijl aan te kunnen passen. Maar voor mentale en maatschappelijke vraagstukken vinden zorgverleners elkaar nog niet zo makkelijk. Ik hoop echt dat dat binnenkort zal veranderen.
Over veranderen gesproken; ben je zelf ook veranderd door de opleiding?
Ik ben een aardiger mens geworden, al zeg ik het zelf. Zachter. Ik ben minder gericht op presteren en sta meer open voor andere visies van mensen, bijvoorbeeld van alternatieve, complementaire zorgverleners. Ik luister nu beter en stel andere vragen. En dat merk ik niet alleen in de behandelkamer maar ook in het contact met mijn gezin, familie, vrienden en collega’s. Mijn venster op de wereld is breder geworden en daar ben ik eigenlijk best dankbaar voor.