De komst van nieuwe afslankmedicatie, zoals GLP-1-receptoragonisten, lijkt een doorbraak in de behandeling van obesitas. Deze middelen beloven effectief gewichtsverlies en gezondheidsvoordelen zonder grote bijwerkingen. Toch zie ik een groeiend risico: de versterking van het toch al zware stigma dat mensen met obesitas ervaren. Mijn stelling is dat het stigma van obesitas toeneemt door afslankmedicatie.
Het stigma op obesitas
Obesitas is een van de meest gestigmatiseerde aandoeningen. Veel mensen denken dat overgewicht het resultaat is van luiheid of een gebrek aan wilskracht. Mensen met obesitas ervaren dagelijks vooroordelen, uitsluiting en zelfs discriminatie. Van ongepaste opmerkingen in winkels tot een gebrek aan passende stoelen in de wachtkamer: deze oordelen hebben een enorme impact op hun mentale en fysieke welzijn.
Afslankmedicatie vergroot stigma
De introductie van afslankmedicatie dreigt deze problematiek te verergeren. Door de medicatie kan het idee ontstaan dat iedereen slank kán zijn. He valt er vanaf maar bij obesitas zal vrijwel nooit meer een gezonde BMI worden bereikt. Mensen die ondanks medicatie geen slank lichaam ‘krijgen’, of ervoor kiezen geen medicatie te gebruiken, riskeren dubbel gestigmatiseerd te worden. Eerst vanwege hun gewicht, en vervolgens vanwege hun vermeende “falen” om succesvol te zijn met medicatie. Deze schuldvraag is gevaarlijk en negeert de complexiteit van obesitas, waarin genetica, omgevingsfactoren en sociaaleconomische omstandigheden een grote rol spelen.
Obesitas vraagt meer dan medicatie
Ik maak me ook zorgen over de druk die deze ontwikkeling legt op mensen met obesitas. Medicatie wordt gepresenteerd als dé oplossing, maar dit legt de verantwoordelijkheid volledig bij de patiënt. Wat als je het niet kúnt betalen, vanwege hoge zorgkosten of een gebrek aan vergoeding? Of als je bijwerkingen ervaart?
De samenleving laat hiermee een belangrijke les liggen: obesitas vraagt om meer dan medicatie alleen. Het vraagt om structurele oplossingen, zoals een gezondere leefomgeving en hulp bij het aanleren van gezondheidsvaardigheden.
Gezondheid is meer dan een getal op de weegschaal
Daarnaast is er een risico dat we gezondheid gelijkstellen aan gewicht. Dat is een misvatting. Uit onderzoek naar de GLI blijkt dat mensen ook zonder groot gewichtsverlies hun gezondheid en kwaliteit van leven significant verbeteren. Toch dreigen deze winstpunten ondergesneeuwd te raken door de focus op het slankheidsideaal.
De introductie van afslankmedicatie biedt kansen, maar ook grote verantwoordelijkheden. We moeten voorkomen dat dit leidt tot meer stigmatisering en polarisatie. Mijn punt is denk ik duidelijk: laten we met empathie kijken naar wat ieder mens nodig heeft. Medicatie kan een hulpmiddel zijn, maar is geen oplossing op zichzelf. Gezondheid is veel meer dan een getal op de weegschaal; het gaat om mensen die zich gehoord, gesteund en geaccepteerd voelen, ongeacht hun gewicht.
Het hele artikel vind je hier>>