• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Afgelopen week gaf ik vanuit de Academie voor Leefstijl en Gezondheid een aantal workshops samen met Lydia Jeuken op het congres van ExpertCare (thuiszorgorganisatie) aan o.a. wijkverpleegkundigen en kinderverpleegkundigen. Niet alleen erg leuk om te doen maar het maakt ook weer dat ik zelf leer en geïnspireerd wordt. En ik hoor weer welke vragen er spelen.
Op woensdagavond was ik de host in het webinar waarin Karin Pijper
van het Microbiome Center uitlegde hoe je het darmmicrobioom gunstig beïnvloedt. Ook daar stak ik weer veel nieuwe kennis op.

Maximaal 3 maaltijden per dag

En zo kwamen een aantal zaken bij elkaar. Na het webinar kwam de volgende dag een vraag tijdens een workshop waarom het eigenlijk beter is om maximaal drie maaltijden per dag te eten. Daar wist ik al hele goede redenen voor. Zoals een hele praktische dat drie keer per dag een maaltijd voorkomt dat je minder gezonde tussendoortjes eet. Op die manier verbeter je direct je hele eetpatroon. Daarnaast is het een fabel dat om de twee, drie uur eten goed is voor je stofwisseling. Het tegendeel blijkt waar. Door de hele dag te grazen moet je iedere keer weer bloedsuikerpieken wegwerken met de aanmaak van insuline. Hierdoor is het lastiger om tussen de maaltijden vet te verbranden. En verder is het beter voor je slaappatroon en bioritme. Ook noem ik vaak dat rust tussen de maaltijden darmklachten voorkomt.

Schoonvegen dunne darm

En nu weet ik waarom. Karin Pijper legde mooi uit dat rust belangrijk is voor je darmmicrobioom. Niet alleen doen slechte bacteriën het over het algemeen goed op een constante stroom van suikers en koolhydraten. De rust dient ook een ander doel. Herken je dat ongeveer anderhalf uur na een maaltijd je darmen beginnen te borrelen? Dit gerommel wordt ook wel Migrating Motor Complex genoemd. Of hashtagMMC. En het heeft als doel om je dunne darm schoon te vegen. Alle voedselresten, bacteriën, toxinen, enzymen en gal worden richting de dikke darm geloodst. Na ongeveer anderhalf tot twee uur is dit proces klaar. In totaal duurt de MMC drie tot vijf uur en heeft het als doel om te voorkomen dat de dunne darm overgroeit raakt door verkeerde bacteriën. O.a. doordat het voorkomt dat bacteriën uit de dikke naar de dunne darm kunnen.

SIBO

Maar als je eet stopt dit proces. Mensen met een zogenaamde SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) hebben een pijnlijk of opgeblazen gevoel en plakkerige ontlasting. Het ontstaat meestal wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagt. De ziekte van Crohn, een tekort aan maagzuur en medicijngebruik zijn veelvoorkomende oorzaken van SIBO. Maar ook door veel te snacken en te snoepen kan door de trage doorgang in je dunne darm een SIBO ontstaan.

Kortom, laat je darmen hun werk doen en geef ze regelmatig rust ?

Yneke

Webinar terugkijken>>

Zelf in gesprek gaan met je patienten over darmgezondheid? Check de gratis praatplaat

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan