Lydia Jeuken, AVLEG-docent en leefstijlcoach, heeft in opdracht van de Academie voor leefstijl en gezondheid afgelopen week workshops over leefstijl gegeven aan medewerkers van een landelijk bedrijf in de groenvoorziening.
De mannen, vrijwel allen hoveniers kozen uit diverse (werkgerelateerde) workshops én, dit jaar voor het eerst, voor een workshop over leefstijl. De werkgever wilde iets met leefstijl en dacht toen aan ons. Samen met Lydia hebben we een workshop ontwikkeld die interactief is en de deelnemers aan het werk zet. Zoals we dat in de derde module alle studenten leren. Lydia heeft een heel mooi en ontroerend stukje geschreven over haar ervaringen. Lezen! Om te lezen hoe effectief workshops kunnen zijn over leefstijl. Om te lezen hoe effectief het kan zijn om laagdrempelig over leefstijl te beginnen. Ook bij een doelgroep die vooraf als leuk maar lastig werd gezien. Kippenvel!
De ervaring van Lydia
“Allereerst mijn complimenten voor én dank aan de werkgever.
Want het thema leefstijl is nog best een beetje wennen merk ik. De deelnemers die bij mijn workshop verschijnen vertellen eerlijk dat ze komen omdat de workshop naar keuze vol zit. Een enkeling kiest ‘vrijwillig’ voor de workshop leefstijl.
Het zijn, stuk voor stuk, hard werkende mannen met hart voor de zaak. Ze zijn niet gewend (binnen) te zitten. En daar zitten ze dan, binnen, voor een drie uur durende workshop over leefstijl.
In het kader van ‘nu we er toch zijn’ starten we met een warming up. Een zitten &staan quiz om ze mee te nemen in de peilers voor een gezondere leefstijl.
Omdat we in kleine groepen kunnen werken is er voor iedereen de gelegenheid om te vertellen, vragen wat voor hem belangrijk is. De ene wil meer weten “hoe kom ik van mij ‘kou’ af”. De ander deelt dat het verlies van een dierbare hem parten speelt, hij merkt op dat de verbinding met collega’s voor hem nu zo belangrijk is. Een ander vraagt wat hij kan eten, hij wil weten wat mager is en toch lekker.
De deelnemers helpen elkaar.
De man die een dierbare verloren heeft vraagt zijn collega’s om af en toe koffie te komen drinken met hem én hem gerust te vragen hoe het gaat.
De man die het vaak koud heeft gaat de ‘koud douchen- challenge’ aan. En de man die wil weten wat mager en toch lekker is wordt door zijn collega’s geattendeerd op de stress die hij heeft. En dat ze zien dat hij dan veel gaat eten. Als ik hem dan vraag of dat zo is knikt hij. Helpt het je als ik een lijst zou geven van wat ik mager én lekker vindt, vraag ik. Hij kijkt me aan en ik zie hem denken. Ach nee zegt hij. Eigenlijk weet ik dat wel. Ik eet veel als ik stress heb. Dus voor mij is het belangrijker om met de stress aan de slag te gaan. Ik ga er hulp bij zoeken zegt hij én ik heb zojuist bedacht dat ik vanavond bij de maaltijd maar één stuk vlees ga eten in plaats van twee. Zijn collega’s applaudisseren en ik zie zijn ogen waterig worden.
Het was mooie middag.
Elke kleine stap is er een.
Van bewustwording naar actie.
Van wat je wil doen naar hoe ga je het doen.
Wat voor jou werkt.