• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Veel sterk bewerkt eten beïnvloedt je brein op manieren die vergelijkbaar is met drugs zoals cocaïne of nicotine. Denk aan chips en koekjes. Zo kiezen ratten in experimenten vaak liever voor suiker dan voor cocaïne, zelfs als dat betekent dat ze elektrische schokken moeten doorstaan. Maar mensen verliezen niet de controle als ze voor een bord bonen zitten.

Verslaafd aan voedsel

Sterk bewerkte voedingsmiddelen – vol suiker, vet en geraffineerde koolhydraten – activeren de beloningscircuits in onze hersenen. Dit leidt tot hunkering, afkickverschijnselen en dwangmatig eten, zelfs wanneer je de negatieve gevolgen ervan kent. De Yale Food Addiction Scale suggereert dat ongeveer 20% van de volwassenen verslaafd is aan voedsel. Deze mensen ervaren verlies van controle en blijven eten, zelfs als ze zich ziek voelen. Klinkt ernstig. Maar herken jij de bodemdrift die ontstaat bij het openen van een zak chips? Of gaat bij jou een pak chocolate chips cookies altijd meteen op?

Reactie op suiker en vet lijkt op drugs

Hoewel de meeste mensen met voedselverslaving geen extreem overgewicht hebben is het enige verschil dat bij een verslaving iemand ontwenningsverschijnselen ervaart. Maar blijven eten levert ernstige gevolgen voor gezondheid en welzijn. Psychologen en neurowetenschappers wijzen erop dat ultrabewerkt voedsel op onnatuurlijke wijze vet en suikers combineert, wat leidt tot overmatige dopamineafgifte en een beloningsreactie die lijkt op die van drugs.

Voedselverslaving

Experimenten bevestigen dat sterk bewerkte voedingsmiddelen de hersenen op dezelfde manier beïnvloeden als drugs. PET-scans tonen bijvoorbeeld aan dat het drinken van een suikerrijke milkshake dopamine vrijmaakt in de hersenen, vergelijkbaar met stimulerende middelen. Ook speelt de cannabinoïde receptor 2 (CB2) een rol; proefdieren zonder deze receptor ontwikkelen minder snel verslavingen, inclusief voedselverslaving.
Daarnaast blijkt dat afslankmedicijnen zoals semaglutide niet alleen gewichtsverlies bevorderen, maar ook hunkering naar voedsel, drugs en alcohol verminderen. Dit ondersteunt het idee dat voedselverslaving op hersenniveau veel overeenkomsten heeft met andere verslavingen.

Niet alle ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn slecht

Het grote nadeel is echter dat niet alle ultrabewerkte voedingsmiddelen slecht zijn. Koekjes, zoute snacks, zoete toetjes zijn specifiek ontworpen om je aan het eten te houden. Ze zijn er niet om de honger te stillen maar belonen je op een andere manier.  Je eet dan niet omdat je honger hebt, maar om diverse andere redenen: emotioneel eten, stresseten, extern eten en food cravings. Hedonistisch eten kun je dit noemen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het ‘nieuwe vlees’ wat het mogelijk maakt om ‘plant based’ te eten. Een hamburger van de vegetarische slager zal voor vrijwel iedereen vergelijkbaar zijn met een bord bonen: je vindt het lekker, het stilt je honger maar je wordt niet verleid tot blijven eten.

Yneke Kootstra

PS: we hebben een hele mooie 1-daagse training Coaching op Snaaigedrag waarin Eva Cornet op basis van ACT-technieken leert coachen op bodemdrift en ander snackgedrag…

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

Nascholing coaching en leefstijl voor artsen

Deze nascholing helpt jou als arts om leefstijl effectief bespreekbaar te maken in je spreekkamer en bij te dragen aan het zelfmanagement van je patiënten. Je krijgt praktische handvatten voor het begeleiden van de groeiende groep patiënten met leefstijlgerelateerde problemen, zoals chronische aandoeningen, overgewicht en obesitas. Daarnaast leer je het belang van voeding, beweging, slaap, ontspanning, zingeving en sociale context kennen, en hoe je deze aspecten vanuit het perspectief en de behoefte van de patiënt kunt toepassen in jouw praktijk. Ook ontdek je hoe je collega’s kunt betrekken bij de leefstijlaanpak, welke verwijsmogelijkheden er zijn, en hoe je draagvlak creëert binnen je netwerk om samen een effectieve leefstijlgerichte zorg te realiseren.
Datum
23 mei 2025, 23 september 2025

Post-HBO opleiding tot leefstijlcoach

De Academie voor Leefstijl en Gezondheid leidt je graag op: wij bieden sinds 2011 de eerste geaccrediteerde post hbo-opleiding tot leefstijlcoach. Het is een gedegen en pittige opleiding. We raden je dan ook aan om bijvoorbeeld een introductieles te volgen om zeker te weten dat je op je plek bent in onze opleiding en of het vak leefstijlcoach bij je past.
Datum
26 mei 2025, 30 mei 2025, 03 juni 2025

Dit vind je wellicht interessant:

3-Daagse training
ACT voor leefstijlcoaches

Ontdek hoe Acceptance and Commitment Therapy (ACT) je als leefstijlcoach kan helpen om cliënten te begeleiden naar een leven dat écht voor hen van betekenis is. Onder leiding van ervaren ACT-trainer Imke de Graaf, leer je hoe je cliënten kunt ondersteunen bij het doorbreken van belemmerende patronen en omgaan met negatieve gedachten en gevoelens. ACT biedt praktische technieken en oefeningen die de focus verleggen van klacht naar veerkracht, waardoor cliënten leren accepteren wat ze niet kunnen veranderen en gericht kunnen kiezen voor gedragsverandering. Deze intensieve 3-daagse training combineert theorie met hands-on oefeningen, zodat je direct toepasbare vaardigheden ontwikkelt om het leven van je cliënten een positieve wending te geven.
Datum
19 mei 2025

1-Daagse training
Coaching op snaaigedrag

Snoep- en snackgedrag is vaak erg complex. Tijdens de training leer je de vele oorzaken van snaaigedrag. Je leert de complexiteit van het gedrag van jouw coachees beter begrijpen en herkennen. Je oefent in de praktijk om deze kennis in te zetten tijdens oefencoachsessies. Na de training kun jij jouw coachees die te veel snaaien of snacken beter begeleiden zodat ze gaan oefenen met vaardigheden te trainen om zelf weer de baas te zijn over hun snaaigedrag.
Datum
19 juni 2025