• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Liselotte Robbe werkt als gynaecoloog en leefstijlarts bij Karmenta en ziet elke dag hoe belangrijk het is om vrouwen goed te begeleiden tijdens hormonale veranderingen, zoals de overgang. Toch merkt ze dat er nog veel misvattingen bestaan over de rol van hormonen en leefstijl. Daarom geeft ze vanaf november 2024, samen met Yneke Kootstra, de opleiding Hormooncoach bij de Academie Coaching en Leefstijl.

Dit zijn volgens Liselotte de 6 belangrijkste redenen voor leefstijlcoaches om deze nieuwe opleiding te volgen:

  1. Hormonen zijn met leefstijl te beïnvloeden

“Veel artsen en vrouwen onderschatten hoe groot de impact van leefstijl op hormonen kan zijn. Fors ondergewicht, zoals bij anorexia, kan de hormonen zodanig verstoren dat vrouwen stoppen met menstrueren. En vrouwen met obesitas kunnen meer  last hebben van overgangsklachten. Ook dat is een hormonaal verhaal. Als Hormooncoach combineer je je coachingsvaardigheden met kennis van hormoongerelateerde klachten en de invloed die leefstijl daarop heeft én geef je advies over de voor- en nadelen van medicamenteuze hormonale therapie. En dat zit allemaal in de nieuwe opleiding. Een unieke mix!”

  1. Hormooncoaches werken holistisch en evidence based

“Er zijn al heel veel opleidingen en coaches die zich richten op hormonale problemen bij vrouwen. Het verschil met deze opleidingen? Bij ons is,  naast eventuele medicamenteuze opties, het coachen op leefstijl een belangrijker pijler. Vrouwen kunnen vaak zelf zoveel doen om minder last te hebben van hun klachten! Nog een verschil: wij baseren ons op westerse geneeskunde én werken holistisch. Het is zo zonde als vrouwen geld uitgeven aan supplementen die niet werken, of behandelingen ondergaan die niet effectief zijn. Niet alles wat aanvullend is, is zinloos. Acupunctuur bijvoorbeeld kan nuttig zijn. In de opleiding gaan we alle alternatieve behandelingen netjes kaderen: wat is de evidence en hoe verhoudt zich die tot reguliere therapieën? Ook belangrijk: aandacht voor misinformatie. Die is er zoveel nu, bijvoorbeeld over toedieningsvormen. Ja, er is een verschil in het werkingsmechanisme van oestrogeensuppletie tussen pleisters en pillen. Maar dat een vaginale pil minder belastend is voor je lever dan een orale pil, zoals je nu vaak hoort, is klinkklare onzin. Hormooncoaches helpen vrouwen goed geïnfomeerd kiezen: wat kan ík doen om de beste versie van mezelf te worden?”

  1. Leefstijl is minstens zo belangrijk als medicijnen

“Of een vrouw nu medicijnen gebruikt of niet, de leefstijl optimaliseren is altijd essentieel. Als vrouwen zich beter voelen na hormoonsubstitutie, adviseer ik hen om die energie te gebruiken om beter voor zichzelf te zorgen. Dat is hét moment om je leefstijl aan te passen, want dat levert zoveel extra’s op. Maar veel artsen en ook vrouwen zelf zien dat over het hoofd, en denken dat alleen hormonen volstaan. Of andersom, als gezonder leven de klachten niet voldoende verhelpt, kan hormoontherapie een wereld van verschil maken. Leefstijl en hormonen gaan echt hand in hand.”

  1. Maatwerk van puberteit tot postmenopauze

“De opleiding Hormooncoach richt zich niet alleen op de overgang, maar op alle levensfasen. Door je kennis van de invloed van hormonen en leefstijl op bijvoorbeeld PMS, PMDD, endometriose en zwangerschap kun je alle vrouwen met hormonale klachten begeleiden, ongeacht hun leeftijd of situatie. Er is geen mal of richtlijn die voor iedereen geldt. Hormooncoaching is, net zoals leefstijlcoaching, altijd maatwerk.”

  1. Kennis over hormonale klachten motiveert

“Snappen wat de invloed van hormonen is, stelt vaak al gerust – het ligt niet aan mij, ik ben niet gek. En: kennis kan enorm motiveren om gezonder te leven. Een vrouw die altijd zonder problemen wijn dronk, maar nu last krijgt van opvliegers, kan de chardonnay makkelijker laten staan als ze begrijpt waarom. Na deze opleiding kun je als leefstijlcoach vrouwen dus nog beter begeleiden.”

  1. De samenwerking tussen leefstijlcoaches en artsen kan echt iets toevoegen

“Ik behandel vrouwen vaak met medicatie, maar de begeleiding voor een gezonde leefstijl ontbreekt nog te vaak. Als arts heb je nou eenmaal niet altijd de tijd om dat erbij te doen. Een Hormooncoach kan dan een waardevolle ondersteuning zijn. Zo bezien is het ook een beetje eigenbelang dat ik aan de opleiding meewerk, haha, maar er is absoluut veel goed werk te verrichten!”

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Meer Leefstijlarts aan het woord