aardappelschilmes of dunschiller
In mijn keukenlade ligt een dunschiller die ik nooit gebruik. Ik kreeg hem ooit van mijn vader. Hij was een overtuigd dunschiller. Ik ga nog steeds voor een mesje. Wanneer er aardappels geschild moesten worden, leidde dat iedere keer tot discussie en competitie: wie haalde het meeste aardappel uit een ongeschilde kilo? Het was een fundamentele keuze voor het ouderwetse aardappelschilmesje of een ‘moderne’ dunschiller die veel over onze persoonlijkheid leek te zeggen. Ben jij een messchiller of dunschiller?
Simpele messchillers
Messchillers zijn vaak mensen die het graag simpel houden. En ze zijn er trots op dat ze met chirurgische precisie de schil in één lange sliert verwijderen. Het mesje is een symbool van controle, creativiteit en ambacht. Al blijft schillen werk, het is een zen-moment. Dunschillers zijn kritisch en zuinig: “Je verspilt met een mes zo een halve aardappel!” Maar ervaren messchillers weten dat ze mooi rond kunnen schillen zonder veel schilafval.
Efficiënte dunschillers
Dunschillers, daarentegen, zijn de efficiënte vernieuwers. Waarom moeilijk doen als je met een simpele beweging precies de schil verwijdert? Geen geknoei, geen stress. Het is milieuvriendelijker, zeggen ze: minder schil betekent minder afval. Bovendien denken ze tijd te besparen met hun lange halen.
Symbool voor veelzijdigheid
Toch blijft het niet alleen bij praktische overwegingen. Het mesje staat symbool voor veelzijdigheid: je kunt er een doos mee openen, een appel in stukken snijden én desnoods als schroevendraaier gebruiken. De dunschiller? Die blinkt uit in eenvoud en efficiëntie, maar blijft beperkt tot één taak. Die eenvoud vind je dan ook niet terug in de keukenlade van de dunschiller. Die ligt vol met gadgets voor andere klussen.
Schillers zijn een uitstervend ras
Of je nu kiest voor een mesje of een dunschiller, de schillers zijn wel een uitstervend ras van mensen die tijd steken in het bereiden van een maaltijd. Groente koop je voorgesneden, aardappels zijn vervangen door pasta. Als je al kan koken dan mag het geen tijd kosten. Leuke uitdaging voor vandaag: wat ligt er in jouw keukenlade wat je al een hele tijd niet meer hebt gebruikt?