Kritisch en sceptisch, dat was voedingskundige en leefstijlcoach Lisette de Jong over het ketodieet. Na de opleiding Ketogene leefstijl voor diëtisten is ze óm. ‘Na 2 weken voelde het alsof het licht aanging in mijn hoofd.’
Lisette de Jong is docent bij de Academie Coaching en Leefstijl en leefstijlcoach. Ook schrijft ze artikelen en boeken en verzorgt ze schrijftrainingen en communicatieadvies over onder andere voedingsvraagstukken. Lisette zat in de eerste groep van de nieuwe opleiding ketogene leefstijl voor dietisten.
Waarom ben je de opleiding Ketogene leefstijl voor diëtisten gestart?
Uit nieuwsgierigheid. Steeds meer van mijn coachees volgen het ketodieet of hebben er vragen over. Ik wil hen goed kunnen begeleiden, maar wist er veel te weinig van. Wat zijn de (contra)indicaties, hoe volg je het veilig, hoe werkt het, wat zijn de voor- en nadelen en waar kun je tegenaan lopen? Dat leren we allemaal in de opleiding. Ik was toen ik eraan begon eerlijk gezegd best sceptisch.
Waarom was Lisette sceptisch?
Ik ben, net als Yneke, opgeleid als kritische voedingswetenschapper en weet dat veel hypes en trends op gebakken lucht zijn gebaseerd. Maar Yneke is dankzij het ketodieet van haar migraine afgekomen en heeft zich enorm in het ketodieet verdiept. Haar enthousiasme over de mentale en fysieke effecten gaf de doorslag. De reikwijdte van keto is zoveel groter dan ik vermoedde. En dat merk ik zelf ook. Ik was één van de weinigen in de opleiding die nog ‘gewoon’ at, maar ik ben blij dat ik mijn weerstand opzij heb gezet en zelf ook ketogeen ben gaan eten.
Wat weerhield je ervan om zelf het ketodieet te volgen?
Allerlei redenen. Ik eet liever geen vlees. En helemaal plantaardig eten met keto is lastig, er blijft dan zo weinig over. Maar het is me alles meegevallen. Ik eet nu maar eens in de 2 weken vlees en 2 tot 3 keer per week vette vis en extra veel groente. Ik kom geen voedingstoffen tekort. Waar ik nog wel mee worstel, is variatie. Vooral van fruit kan ik maar weinig soorten eten. Ook sommige groenten passen niet in het ketodieet. Altijd ketoën is dan ook niks voor mij. De benadering van de Vlaamse kookboekenschrijfster Pascale Naessens spreekt mij aan: cycling. Af en toe 4 tot 6 weken ketogeen eten, de rest van de tijd koolhydraatarm – met veel meer variatie. Zo heb ik toch de voordelen van keto. Die wil ik nooit meer missen.
Vertel! Welke voordelen merk je zelf van keto eten?
Oh, dat zijn er onverwacht veel. Ik was al een tijd niet fit. Vaak moe, overgangsklachten, ik sliep slecht. Daardoor had ik weinig focus. Ik liep al maanden met een slijmbeursontsteking en kreeg in die periode ook nog corona. Twee weken nadat ik was begonnen met ketogeen eten voelde het alsof het licht aanging in mijn hoofd. Ik voel me helderder, rustiger en heb meer energie. Ik krijg veel meer gedaan op een dag en ik hoef minder diep na te denken. Omdat ik zoveel dingen tegelijk doe, ligt er veel op mijn bord. Vroeger zag ik daar soms als een berg tegenop omdat ik zo moe was. Dat gaf stress. Nu werk ik gewoon mijn lijstje af: dit doe ik nu, dit later. Wát een rust.
Hoe ga je de ‘opleiding Ketogene leefstijl’ inzetten in je praktijk?
Ik ben de enige niet-diëtist in de groep en ik overweeg om mijn aantekening als diëtist te halen – vanwege de extra geloofwaardigheid van de BIG registratie. Maar diëtist of niet, ik zie er sowieso naar uit om mensen te gaan coachen op keto. Het is nog even zoeken naar hoe ver ik hierbij kan en moet gaan in de ondersteuning. Als ‘gewone’ leefstijlcoach heb ik geleerd om weg te blijven van advies geven. Maar bij een strikt dieet als keto is het belangrijk dat iemand goed weet waar hij of zij aan begint. Dat betekent dat je meer informatie moet delen dan je anders zou doen in een coachingstraject.
Ketogeen eten bij mentale gezondheidsproblemen
Die balans moet ik nog zien te vinden en gelukkig is er tijdens de lessen alle ruimte om dit soort vraagstukken met elkaar te bespreken. Heel fascinerend vind ik het effect van ketogeen eten bij mentale gezondheidsproblemen. In mijn coaching begeleid ik deelnemers met post-covid, depressieve klachten en autisme – Yneke beschreef laatst nog een interessante post over wat keto bij autisme kan betekenen. En zo zijn er meer mentale klachten die met een keto-reset kunnen opklaren en soms zelfs verdwijnen. Medicatie is dan minder of misschien zelfs helemaal niet meer nodig. Het lijkt me fantastisch om mensen hierin te kunnen begeleiden.
Interview Susanne de Joode