• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Bosvarkens

Bij ons in het bos is een stuk afgezet voor varkens. De varkens hebben de grond onder de bomen omgeploegd tot kale modderige aarde.  Ik weet niet welke gevolgen dat wroeten heeft op het bos. Maar bomen en varkens lijken het prima naar hun zin te hebben samen. Het vlees van deze echte scharrelvarkens kun je eten in de plaatselijke restaurants en worstjes kun je kopen in de landwinkel.

Win-win

Dit klinkt voor mij als een ideale manier om goed vlees te produceren. De varkens hebben een goed leven. En als het bos floreert ondanks de varkens lijkt me dit een win-win. Natuurbehoud en goed vlees.

Uitstoot

Ik moest hier aan denken na een artikel in de Volkskrant. Uit een onderzoek blijkt dat voedsel een kwart van de wereldwijde uitstoot van CO2 voor zijn rekening neemt. Met vlees als grootste boosdoener. Rundvlees is verantwoordelijk voor een kwart. Per kilo product scoort rundvlees het hoogste. Ook koffie en chocolade scoren hoog. Maar in kilo’s haalt dat niet bij wat we jaarlijks aan vlees eten. Gemiddeld eten we in Nederland 58 kilo vlees per jaar (1,1 kilo per week). Volgen EAT zou dit 15,7 kilo moeten zijn (300 g per week) wat alleen in Afrikaanse landen wordt gehaald. In de VS en Australië eten mensen gemiddeld 120 kilo vlees per jaar (bijna 2,3 kilo per week).

Varkensvlees

Varkensvlees staat in de lijst onderaan in het lijstje van de Volkskrant. Tussen gekweekte vis en kip. Rundvlees scoort per kilogram 99,5 kooldioxide-equivalenten en varkensvlees 12,3. Gekweekte vis 13,6 en kip 9,9. Overigens scoren groenten en fruit allemaal cijfers onder 0,5. En een meer plantaardig eetpatroon is een goed idee om veel meer redenen.

Gedragsverandering in stappen

Gedragsverandering gaat in stappen. Vaak kleine stapjes die mensen volhouden. Het is misschien simpel gedacht. Te simpel. Maar zou een eerste stap voor veel vleeseters niet kunnen zijn dat ze minder rundvlees gaan eten? En wat meer kip en varkensvlees? Hun biekfstukje inruilen voor een speklapje of kippedijtje? En wellicht ook een keer per week vis? Of een lekker omelet met champignons van een paar vrije uitloopeitjes?

Kippen in de appelboomgaard

Ik pleit niet voor meer vlees. Ruim een kilo vlees per week mag echt minder. Maar wellicht kunnen op meer plekken bosvarkens gehouden worden. En zou je kippen kunnen houden in een appelboomgaard of onder de velden met zonnepanelen?

Duurzamer

Een duurzaam eetpatroon zou moeten bewegen naar meer plantaardig en meer duurzame keuzes. Welke duurzaamheidsdeskundige kan vertellen wat het oplevert als mensen wat vaker kip of varkensvlees gaan eten in plaats van rundvlees?

Yneke

Meer over de bosvarkens: https://www.landgoed-zuylestein.nl/bosvarkens/

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Meer Nieuws