Welke voordelen heeft bewegen als behandelmethode voor mensen met psychische klachten? Hieronder 7 facts!
1. Positieve effecten van bewegen:
Regelmatig bewegen vermindert symptomen van depressie en angst en is effectief voor zowel milde als ernstige psychische klachten. Voor lichte tot matige klachten kan bewegen even effectief zijn als psychotherapie of medicatie, hoewel dit gebaseerd is op een beperkt aantal studies.
2. Lagere sportdeelname bij psychische klachten:
Terwijl meer dan de helft van de Nederlanders wekelijks sport, ligt de wekelijkse sportdeelname aanzienlijk lager bij mensen met psychische klachten of een depressie (34-42%). Wanneer recreatief bewegen, zoals wandelen en fietsen, wordt meegerekend, zijn de verschillen tussen groepen kleiner.
3. Psychische ongezondheid in Nederland:
12% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder voelde zich psychisch ongezond in de afgelopen 4 weken, en 9% heeft in het afgelopen jaar een depressie gehad (2018). Vrouwen, volwassenen, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een lager opleidingsniveau hebben een hoger risico op psychische klachten.
4. Belangrijke kenmerken van effectieve beweegprogramma’s:
• Matig intensieve activiteiten (zoals wandelen of hardlopen) gecombineerd met krachttraining.
• Frequente en langdurige deelname, omdat positieve effecten verdwijnen bij stoppen.
• Groepsactiviteiten met professionele begeleiding, eventueel gecombineerd met individuele sessies.
5. Sport en sociaal-psychisch welbevinden:
• Sporters, vooral in teamverband of georganiseerde settings, ervaren minder stress, meer zelfvertrouwen en betere sociale interacties.
• De focus op plezier en deelname, in plaats van competitie, bevordert de sociale en psychische voordelen.
6. Barrières voor sporten bij psychische klachten:
• Veelvoorkomende obstakels zijn: vermoeidheid, stress, gebrek aan motivatie, lage eigenwaarde, fysieke beperkingen en onvoldoende steun van anderen.
• Sportervaringen zijn niet altijd positief. Voor sommigen kan teamsport stress veroorzaken, wat herstel belemmert.
7. Individuele aanpak en maatwerk nodig:
• Bewegen en sporten zijn geen universele oplossing; de aanpak moet afgestemd worden op individuele voorkeuren, motivaties en barrières.
• Voor sommigen biedt sport structuur, fysieke fitheid of sociaal contact, terwijl het voor anderen geen effectieve bijdrage levert aan herstel.
Kortom, bewegen helpt. Maar vraagt om een individuele en coachende aanpak. Een leefstijlcoach kan een belangrijke rol spelen in het aansluiten op de behoefte. Om die reden komen wij in samenwerking met de topdocenten die al ruim 20 jaar bezig zijn met runningtherapie, komend voor jaar met de 3-daagse opleiding Runningtherapie voor leefstijlcoaches. Daar vind je ook de complete factsheet en meer referenties.