• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

‘De keto-opleiding geeft onverwachte winst. Privé en als diëtist.’

‘Ketogeen eten kan een aantal van mijn coachees helpen, maar het is niks voor mij,” dacht diëtist Lydia Jeuken. Om haar cliënten te begeleiden volgt ze een opleiding bij de Academie Coaching en Leefstijl. Zelf wilde ze het ketodieet éven proberen. “Ik wil nooit meer terug.”

Diëtist Lydia Jeuken is docente voeding bij de Academie en heeft een praktijk voor voeding en leefstijl in Venray. Lydia zat, net als Lisette de Jong, in de eerste groep van de nieuwe opleiding Ketogene leefstijl voor diëtisten.

Waarom had je zoveel weerstand tegen het ketogeen dieet?

Twee jaar geleden had ik al eens een webinar van Yneke gevolgd over het ketodieet. En ook toen al wist ik zeker dat het niets voor mij was. Ik hou namelijk ontzettend van brood. Vooral van desembrood . Elke ochtend pakte ik een paar sneetjes uit de vriezer. Zó lekker, ik kon er wel van blijven eten. En lange afstanden hardlopen, kon ik dat blijven doen, zonder koolhydraten? Bovendien voelde ik me prima. Ik had geen issues, al was ik wel eens moe en had ik vaak migraine, maar dat koppelde ik niet aan mijn voeding. Kortom: waarom zou ik het mezelf moeilijk maken met keto? Met die houding begon ik 5 maanden geleden aan de opleiding Ketogene leefstijl voor diëtisten. Nu voel ik me zoveel beter dat ik niet meer twijfel. Ik wil niet meer anders. Als je mij dat toen had gezegd, had ik je voor gek verklaard.

Wat maakte dat je het ketodieet toch ging proberen?

Tijdens de opleiding realiseerde ik me al snel dat ik mijn coachees alleen goed kon begeleiden als ik zelf ervaring had met het ketodieet. Ik besloot het een paar weken te proberen. Ik begon aan de online training ketogeen voor iedereen en zocht een recept om zelf brood te maken van amandelmeel, eieren, olie, lijnzaad, en veel zaden en noten. Superlekker. Het gekke is: ik bleek helemaal niet gehecht aan dat lekkere desembrood, maar aan het ritueel van brood eten. Sterker nog, als er nu een snee desembrood voor m’n neus staat, heb ik er niet eens zin in.

Waarom wil je nu voor altijd het ketogene dieet volgen?

Omdat ik me nu beter voel dan ik ooit voor mogelijk hield. Om zoveel redenen. Ik krijg veel meer gedaan op een dag en toch houd ik nu meer energie over. Aan het einde van de dag had ik altijd een dip. Nu niet meer. Ik slaap veel beter. Ik kan weer wat makkelijker lang lezen, zonder afgeleid te raken. Ook fijn: ik kan soepeler keuzes maken, zonder oeverloos wikken en wegen. Stress voel ik nog wel, maar ik laat me er niet meer zo door meesleuren. Net zoals voedingskundige Lisette, die ook in mijn groep zit ervaar ik veel meer rust. En er is meer…

Welke voordelen merk je verder van het ketodieet?

Wat met het meest heeft verbaasd: voor het eerst ervaar ik nu echte eet-rust. Dat miste ik hiervoor, zonder dat ik het doorhad. Ik had een eetpatroon dat me goed beviel en daarin had ik mijn draai gevonden. Ik was blij dat ik niet meer hoefde na te denken over eten. Omdat ik vroeger een verstoorde relatie met eten heb gehad, wilde ik niet nog eens obsessief met eten bezig zijn. Maar het omgekeerde is het geval. Als ik nu eet, zit ik vol tot mijn volgende maaltijd. Punt uit. Ik hoef me niet meer steeds af te vragen of ik wel of niet nog een sneetje brood zal nemen, of wat zuivel zal pakken als ik ’s avonds gesport heb. Dat onrustige, hongerige gevoel waar ik zo aan gewend was dat ik het niet eens opmerkte, is voorbij.

Ontdekte je meer keto-verrassingen?

Dat ik uren kan hardlopen zonder onderweg bij te eten. In het begin van de opleiding vertelde gastdocent Bram Bakker dat hij 60 kilometer kan rennen op water. Ik kon het me niet voorstellen. Maar inderdaad, ja, dat gaat heel goed. En mijn migraine: daar heb ik bijna geen last meer van. Normaal gesproken nam ik 4 tot 6 migrainepillen per maand. Nu heb ik er maar 1 gebruikt in de afgelopen 3 maanden.

Zie je ook nadelen van het ketodieet?

Niet aan het ketogeen dieet zelf. Wat me wel heeft verbaasd is de afwijzende houding die veel mensen hebben. Ze zijn huiverig voor keto of vinden het onzinnig, een hype of zelfs gevaarlijk. En dat merk ik niet alleen privé, maar ook bij sommige zorgverleners en een aantal diëtisten. Diezelfde weerstand ondervinden veel van mijn cliënten ook bij bijvoorbeeld huisartsen en praktijkondersteuners. Gelukkig is opleiding alle ruimte om ook dit soort ervaringen met elkaar te bespreken. Dat geldt ook voor vragen zoals: hoe kun je je deskundigheid als diëtist benadrukken, zonder als keto-gekkie over te komen? Heel waardevol om hierin samen op te kunnen trekken.

Hoe verwerk je de opleiding ketogene leefstijl in je praktijk?

De opleiding heeft mijn zelfvertrouwen versterkt. Ik durf nu bij cliënten die metabool ongezond zijn, steviger te zeggen dat keto de moeite waard kan zijn. Ik dacht dat ik al veel over voeding wist, omdat ik al lang diëtist ben. Toch heb ik zoveel verdieping opgedaan: over energie op celniveau, metabolisme, mitochondriën… Die kennis helpt me enorm om dingen nog beter te begrijpen en uit te leggen. En door mijn eigen keto-ervaringen ben ik een nog betere coach geworden. Na 3 weken ketogeen eten ging ik eindelijk meten of ik in ketose was. Ik vond het meetmoment heel spannend en was ervan overtuigd dat het ‘was gelukt’ want ik merkte al zoveel verschil. Maar toch was ik volgens de meting niet in ketose. Ik was zo teleurgesteld! Heel even dacht ik: “Ik doe het voor niets, ik stop ermee.” Maar toen realiseerde ik me dat het niet om het getalletje gaat, maar om hoe ik me voel. Ik merkte al zoveel voordelen. Daar ik daar voor blíjven gaan. Ik dacht aan coachees die willen afvallen, hun stinkende best doen en geen verschil zien op de weegschaal. En aan hoe moeilijk het ook voor hen kan zijn om ondanks de teleurstelling toch door te zetten. Ook dit soort ervaringen zijn voor mij onverwachte winst van de keto-opleiding.

Interview Susanne de Joode

Link naar interview Lisette

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

Opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking

Het ketogene dieet, ook wel therapeutische koolhydraatbeperking genoemd, wint aan populariteit en de vraag naar deskundigen op dit gebied groeit. Deze opleiding biedt diëtisten uitgebreide kennis en praktische vaardigheden om therapeutische koolhydraatbeperking effectief toe te passen bij hun cliënten. Naast de voordelen van ketose, zoals meer energie en focus, wordt het ketogene dieet steeds vaker succesvol ingezet bij psychische en neurologische aandoeningen, hormonale klachten en metabole disfuncties. De opleiding gaat verder dan alleen dieetadvies en helpt je ook samen te werken met andere zorgprofessionals zoals neurologen en psychiaters, om zo een integrale aanpak te bieden voor jouw patiënten.
Datum
12 september 2025

Opleiding Hormooncoach

De leefstijlcoach is dé professional die met de intensieve 6-daagse opleiding tot Hormooncoach vrouwen kan informeren en begeleiden met effectieve leefstijlinterventies. Deze specialisatie, geaccrediteerd door de BLCN, richt zich specifiek op leefstijlcoaches die hun kennis willen uitbreiden. Er is een groeiende behoefte aan experts die vrouwen betrouwbare en relevante informatie kunnen geven over de impact van hormonale veranderingen op zowel fysieke als psychische klachten, en hen hierin deskundig kunnen ondersteunen.
Datum
17 april 2025, 13 november 2025

Dit vind je wellicht interessant:

Online
E-learning ketogeen voor iedereen

Deze E-learning is gemaakt om jou snel aan de slag te laten gaan om in ketose te komen. Zodat je je kunt focussen op de voordelen voor jou. In plaats van dat je bezig bent met uitzoeken van wat je moet eten. Het scheelt niet alleen gedoe maar voedingskundige Yneke Kootstra heeft voor jou alles op een rijtje gezet om te starten met een goed en gezond samengesteld ketodieet.

Online
E-learning voeding voor zorgprofessionals

In deze online cursus leer je als zorgprofessional de basisprincipes van voedingsleer en gezonde eetgewoontes. Je ontdekt hoe je gewoontes kunt veranderen en hoe je kunt beoordelen of een voeding volwaardig is. Daarnaast leer je wanneer het noodzakelijk is om patiënten door te verwijzen naar een diëtist of andere zorgverleners, bijvoorbeeld bij ernstige voedingsproblemen of verstoord eetgedrag. Gezonde voeding is een cruciale pijler van een gezonde leefstijl, en door patiënten te helpen overstappen naar een gezonder eetpatroon, kunnen zij aanzienlijke gezondheidswinst boeken, zoals een stabiel gewicht, verbeterde bloeddruk en bloedvetten, meer energie, en vermindering van darmklachten. Gezond eten draagt bij aan een fitter en vitaler gevoel.