Diëtist Marie-José Torenvliet is gefascineerd door de duizenden complexe reacties van ons lichaam op voeding. Haar doel? Deze processen begrijpen én sturen, zodat haar cliënten zich beter voelen. Dankzij de opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking kan ze hen nu nog meer bieden. “Keto is écht next level.”
Marie-José Torenvliet is sinds 2005 eigenaar van Nutrifit, dat inmiddels op 3 locaties vestigingen heeft. Ze schreef (He)rken je honger en volgde de opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking aan de Academie Coaching en Leefstijl.
-
Waarom ben je de opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking gaan doen?
“Ik was nieuwsgierig. Ik had al zoveel over ketogeen eten gehoord, maar wist er nog maar weinig van. Steeds vaker kreeg ik de vraag om dieetbegeleiding bij ketogeen eten. Dan kwam ik niet verder dan zeggen: “Ik heb wel een heel goed boek, lees dat maar. Dan doe je het veilig.” Tegenover mijn cliënten vond ik het dus een plicht om de opleiding te volgen. Ik had er veel zin in, want keto eten is écht totaal anders dan alle andere eetpatronen. Omdat ik ook orthomoleculair diëtist ben, voelden de lessen voor mij als een thuiswedstrijd. Een beetje als thuiskómen, zelfs.”
-
In welke zin voelde de opleiding voor jou als ‘thuiskomen’?
“Als orthomoleculair diëtist ben ik gewend om moleculair – scheikundig, fysiologisch – naar het effect van voeding op onze gezondheid te kijken. Naar al die duizenden reacties die er dagelijks in ons lijf optreden. Ik wil ze begrijpen en vooral ook handvatten krijgen om ze te beïnvloeden. Die puzzel vind ik het meest fascinerende wat er is.”
-
Wat heeft de opleiding toegevoegd aan hoe je je cliënten kunt begeleiden?
“Ik kan nu meer verschillende doelgroepen behandelen met voeding dan voorheen. Mensen met autisme, of depressie bijvoorbeeld, kunnen veel baat hebben bij een ketogeen dieet. Zo’n therapeutische voedingsinterventie had ik hen voorheen niet te bieden. Bij mensen met metabole ziektes gerelateerd aan overgewicht, zoals diabetes, paste ik al de koolhydraatarme aanpak toe. Met keto bereiken zij zoveel meer. Dan zijn er nog de groeiende groepen mensen die een gastric bypass hebben gehad of Ozempic of Saxenda gebruiken. Dat is eigenlijk een verhaal apart, maar ik zie vaak dat zij weliswaar minder gaan eten, maar daarmee nog niet gezónd eten. Ook bij hen kan keto een toegevoegde waarde hebben.”
-
Keto versus koolhydraatarm: wat zie jij als de belangrijkste meerwaarde van het ketogeen dieet bij metabole aandoeningen?
“Keto is echt next level. Het effect is zoveel groter dan dat van koolhydraatarm eten. Royaler én breder. Neem alleen als gewichtsverlies. Het is vaak alsof het vet voor de zon wegsmelt. Dat merkte ik zelf ook toen ik tijdens de opleiding voor het eerst in ketose kwam. Al snel was ik 2 kilo kwijt. Dat hoefde niet persé, want ik had een BMI van 21 Dat was een rare gewaarwording en ik moest voor het eerst in mijn leven moeite moeten doen om niet verder af te vallen. Ook krijg je meer lichamelijke en vooral mentale energie. De mist in je hoofd verdwijnt, je concentratie en geheugen worden beter. Ook je humeur gaat erop vooruit – dat gaat minder heen en weer – waardoor je voorspelbaarder bent in je gedrag. En dan zijn er ook nog verbeteringen in lab waarden: glucose, bloeddruk, cholesterol. Die waren op mij niet van toepassing, maar ik zie ze wel vaak bij cliënten. Al die effecten komen pas op het moment dat je de keto-puzzel goed hebt gelegd. En daar zit’ m voor mij als diëtist de professionele uitdaging.”
-
Wat vind jij zo boeiend aan die keto-puzzel?
“In ketose komen en daar op een gezonde manier blijven, is precisiewerk. Het gaat niet alleen om die 50 gram koolhydraten die je mag eten – of minder voor sommige mensen – maar je moet daarbij ook volwaardig eten. Dus dat is puzzelen. Bovendien draait ketose om meer dan koolhydraten alleen. Er is veel meer van invloed: bewegen, vasten, soms de impact van zuivel, je insulinegevoeligheid en hoe scherp je verbranding is. Ben je al gewend om vet te verbranden of draai je altijd alleen op suiker? De juiste keto aanpak vinden voor iemand is een kwestie van finetuning. Uniek! Bij heel veel diëten is een soort min of meer principe al oké, maar keto is echt zwart-wit.”
-
Even terug naar jouw keto-dieet. Welk effect heeft je het meest verrast?
“Wat er met mijn energie gebeurde. Mensen kennen mij als een energiek persoon, maar nu kwam daar nog een flinke schep bovenop. En het meest bijzondere: die energie was constant. Normaal heb ik weleens een dip, nu was het 1 rechte streep. Alsof ik vanaf ’s ochtends vroeg voortdurend in de 6e versnelling zat. Ik hoefde niet af en toe te remmen of bij te trekken. Heel handig, want ik kreeg meer werk gedaan. Daar hoefde ik minder moeite voor te doen, de dingen gingen meer vanzelf. Dat mis ik wel, nu ik gestopt ben met keto”.
-
Waarom ben je zelf gestopt met het ketogeen dieet?
“Omdat het voor mij heel lastig is om in ketose te komen en blijven. Dat lukte alleen als ik onder de 30 of zelfs 20 gram koolhydraten per dag bleef. Ik kon bijna geen zuivel eten en drinken, en helemaal geen fruit. Dat vond ik op den duur te ver gaan, ook met 2 opgroeiende tieners van 14 en 17. Ter voorbereiding van het triatlonseizoen ben ik nu veel meer aan het sporten. Ik weet dat keto en duursport goed samen kunnen gaan, maar op het moment vind ik het heel aangenaam om weer meer keuzes te hebben. Zoet broodbeleg bijvoorbeeld, af en toe een ijsje of een broodje hamburger. In het najaar ga ik weer veel minder trainen en dan ben ik van plan om weer over te schakelen op keto. Ook al ben ik nu niet meer in ketogenese, ik pluk nog wel de vruchten van die periode. Doordat ik zelf ervaren heb wat het effect is van die metabole shift, en hoe moeilijk het kan zijn om ‘m te bereiken en behouden, kan ik mijn cliënten nóg beter coachen.”
Interview door Susanne de Joode
Lees ook: de ervaringen van Lydia en Lisette
Wil je meer ervaringen lezen met de opleiding Therapeutische koolhydraatbeperking? Lees dan ook de interviews met Lydia Jeuken en Lisette de Jong.