• Meest ervaren leefstijlopleider van NL
  • Wetenschap is de basis
  • Accreditatie en certificering

Ongeveer 25 jaar geleden was er een kinderdagverblijf in Hilversum waar de kinderen al lunchten met een warme maaltijd met veel groente in plaats van brood met leverpastei en smeerkaas. De kok vertelde me dat kinderen af en toe een champignonnetje naar de rand van het bord schoven. Maar de kinderen bleken meer te lusten dan de ouders dachten en de bordjes gingen zonder morren schoon op.

Kinderen groente leren eten

Ouders willen graag dat hun hashta
kinderen gezond eten maar denken en ervaren heel vaak dat hun kinderen slechte eters zijn en niet van groente houden. Maar groente aanbieden op een moment waarop ze meer uitgerust zijn dan aan het einde van de dag, vreemde ogen, vriendjes aan tafel die wel paprika eten en duidelijkheid maken wellicht dat er meer naar binnen gaat. En gewaardeerd wordt!

Kinderen eten te weinig groente

Kinderen in Nederland eten nog steeds te weinig groente en fruit. Promotieonderzoek van Frédérique Rongen, gezondheidswetenschapper aan de VU, is het zoveelste onderzoek dat aantoont dat gezonde hashschoollunches hier een positieve verandering in kunnen brengen.
In Nederland nemen kinderen hun eigen lunch mee naar school, maar de inhoud van hun broodtrommels varieert sterk. Sommigen krijgen een volkoren boterham met water, terwijl anderen witbrood en suikerhoudende dranken meekrijgen. Groenten ontbreken vaak in de lunch. Het onderzoek van Rongen laat dan ook (weer) zien dat schoollunches met groente en fruit bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Want ook Jaap Seidell pleit al jaren voor een gezonde schoollunch.

Stijging groenteconsumptie door schoollunch

De aangeboden schoolmaaltijden in het onderzoek van Rongen bestonden uit volkorenbrood, gevarieerd beleg, groenten en melk of water. Kinderen mochten zelf kiezen wat ze aten en dronken. Dit leidde tot een stijging in de groenteconsumptie van 7,2 procent naar 56 procent! Rongen benadrukt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten voor kinderen beter verspreid kan worden over de dag, inclusief tijdens schooltijd.

Verbetering schoolprestaties door schoollunch

Kinderen gingen niet alleen gezonder lunchen maar een ander opvallend effect was dat de schoolprestaties verbeterden. De kinderen kregen meer energie en presteerden beter. Scholen staan dan ook grotendeels positief tegenover de invoering van schoolmaaltijden, al vormen de extra organisatie een uitdaging.

Bange ouders

Alleen die ouders… Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid eten en de keuzevrijheid van hun kind. Enkele jaren terug was een opmerking van een ouder bij de suggestie om limonade te vervangen door water: “Water is voor de hond.” Ook suggesties voor een gezonder traktatiebeleid stranden vaak bij de ouders.
Rongen stelt dat een schoollunch niet uniform hoeft te zijn. Voorbeelden hiervan zijn een zelf samen te stellen broodlunch met rauwkost of warme groenten, of een gezonde soep. In andere Europese landen is een schoollunch heel normaal. Maar Nederlandse ouders lijken bang dat hun kinderen niet zonder Liga Milkbreak en knijpfruit kunnen.

Yneke Kootstra

In Trouw >>

Bron >>

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws en updates ontvangen?

Meld je direct aan

Aanmelden

Meld je aan voor een gratis online introductieles of voor een demo van de E-learning.

Meld je direct aan

Dit vind je wellicht interessant:

6-daagse opleiding Kinderleefstijlcoach

In deze opleiding bestudeer je verschillende onderwerpen binnen vier hoofdthema's en oefen je actief met het toepassen van deze kennis. Naast de lessen krijg je de opdracht om in je eigen omgeving te oefenen, waarbij je na de eerste lesdag een gezin gaat coachen. Tussen de lessen door werk je samen met een intervisiegroep om casussen te bespreken en nieuwe tools te oefenen. De training wordt afgesloten met een kennistoets. Het is essentieel dat je na de eerste les een gezin vindt om te coachen, zodat je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt brengen.
Datum
12 mei 2025

Dit vind je wellicht interessant:

1-Daagse training
Coaching op snaaigedrag

Snoep- en snackgedrag is vaak erg complex. Tijdens de training leer je de vele oorzaken van snaaigedrag. Je leert de complexiteit van het gedrag van jouw coachees beter begrijpen en herkennen. Je oefent in de praktijk om deze kennis in te zetten tijdens oefencoachsessies. Na de training kun jij jouw coachees die te veel snaaien of snacken beter begeleiden zodat ze gaan oefenen met vaardigheden te trainen om zelf weer de baas te zijn over hun snaaigedrag.
Datum
19 juni 2025

Online
Online cursus goede voeding

In deze online Basiscursus Voeding leer je de basisprincipes van voedingsleer en hoe je gezonde eetgewoontes kunt ontwikkelen en behouden. Je ontdekt hoe je gewoontes kunt veranderen, beoordeelt of een voeding volwaardig is, en leert wanneer je moet doorverwijzen naar een diëtist of andere zorgverlener bij ernstige voedingsproblemen. Gezond eten is een cruciale pijler van een gezonde leefstijl en kan leiden tot verbeterde bloeddruk, meer energie, betere darmwerking, en een gezondere huid en haar. De cursus richt zich op het aanleren van blijvende, gezonde gewoontes die je cliënten helpen zich beter te voelen en er beter uit te zien.