THAISE SALADE
Dit recept gaat bij mij thuis al heel lang mee in allerlei variaties. Deze salade is populair bij mijn kinderen en mooi genoeg om gasten voor te zetten. Ik ben benieuwd of het ook een van jouw favoriete recepten wordt.
VOOR 2 PORTIES (eenvoudig te vermeerderen voor 4 of 6 porties)
• 1 kropje little gem of ¼ krop ijsbergsla
• 75 g taugé
• 100 g wortel, geraspt
• 2 bosuien, in ringen
• 1 mango, in blokjes
• 2 el olijfolie
• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 rode puntpaprika, in blokjes
• 300 g half-om-halfgehakt
• 1 tl vijfkruidenpoeder
• 2 el sojasaus
• 50 g geroosterde cashewnoten,
grof gehakt
• sriracha, naar smaak
• verse groene kruiden naar keuze, zoals munt en koriander, fijngehakt
1. Was de sla, scheur hem in stukken en centrifugeer hem droog.
2. Doe de taugé in een vergiet en schenk er kokend water over. Laat de taugé uitlekken.
3. Meng de sla met de taugé, geraspte wortel, bosui en mango.
4. Verhit de olijfolie in een wok en bak de rode ui en rode puntpaprika 1 minuut.
5. Voeg het half-om-halfgehakt toe en bak al omscheppend 4 minuten.
6. Voeg het vijfkruidenpoeder en de sojasaus toe en bak kort mee.
7. Verdeel de sla over de borden en schep het gehaktmengsel op de salade.
Bestrooi met de cashewnoten. Voeg naar smaak sriracha en verse groene kruiden toe.
VOEDINGSWAARDE PER PORTIE
765 kilocalorieën, 49 g vet, 39 g eiwit, 37 g koolhydraten, 9 g vezels.
TIP: Deze salade is nog lekkerder met heel veel verse koriander! Maar ook andere verse kruiden zijn lekker. Probeer eens een mengsel van bladpeterselie, basilicum en koriander. En laat de koriander natuurlijk weg als je er niet van houdt
En voor nog meer variatie: behalve andere kruiden kun je ook restjes groente zoals sperziebonen of broccoli door de salade doen, of de salade als rijstbowl serveren. En je maakt het gerecht eenvoudig vegetarisch door de gehakt te vervangen door tofustukjes of vegetarische gehakt. Dit verandert natuurlijk wel de voedingswaarde.
Het recept komt uit Het Koolhydraatdilemma