Ketonasi
Nasi is het favoriete recept van Yneke als ze niet meer weet wat ze moet koken. Dus toen ze keto ging, moest er een alternatief komen en verving ze de rijst door bloemkoolrijst… een kind kan de was doen. Ook heel goed vegetarisch te maken met tofu.
VOOR 2 PORTIES
Nasikruiden,
Meng 1 el van
onderstaande kruiden en bewaar wat
je overhoudt tot een volgende keer:
• gemalen kurkuma
• gemalen laos
• gemberpoeder
• gemalen korianderzaad
Nasi
• 300 g kippendijfilet
• 4 el kokosolie
• 300 g nasigroenten (kant-en-klaar in een zak of zelfgemaakt van witte kool, ½ paprika en fijngesneden bosui)
• 400 g bloemkoolrijst (kant-en-klaar of zelf gemalen in een keukenmachine)
• sambal, naar smaak (optioneel)
• zout
1. Snijd de kippendijfilets in stukjes.
2. Verhit de kokosolie in een wok en bak de kip bruin en gaar. Bestrooi met zout naar smaak. Schep de kip uit de pan en bak de nasigroenten omscheppend enkele minuten in hetzelfde vet. Voeg 1 – 2 eetlepels nasikruiden toe en bak ze even mee. Schenk er eventueel een scheutje water bij.
3. Schep de kip en groenten uit de pan en verwarm al omscheppend de bloemkoolrijst op hoog vuur 2 minuten in dezelfde pan. De bloemkoolrijst moet niet gaar worden!
4. Doe de kip en nasigroenten erbij en schep alles door elkaar. Voeg als je van pittig houdt naar smaak sambal toe.
TIP 1: Het recept is voor twee porties, maar maak meer, want deze nasi is koud ook lekker als
lunch.
TIP 2: Meng de nasikruiden zelf. Zo heb je een mix zonder toegevoegde suiker of andere gekke
zaken. Voor twee porties nasi heb je van alle kruiden ongeveer een theelepel nodig. Of maak
wat meer en neem een halve eetlepel van de bovenstaande specerijen en bewaar het mengsel
in een afgesloten potje.
TIP 3: Vervang de kip door varkensvlees of tofu. Of neem wat minder kippenvlees en
bak er een of twee eitjes bij. (dit verandert natuurlijk wel de voedingswaarde)
Tip 4: Vervang de bloemkoolrijst door zilvervliesrijst als je graag koolhydraten eet. Ook dit verandert de voedingswaarde maar het blijft net zo lekker!
VOEDINGSWAARDE PER PORTIE
668 kilocalorieën, 54 g vet, 31 g eiwit, 11 g koolhydraten, 8,5 g vezels.
Dit recept komt uit het boek Het Koolhydraatdilemma